Tips om efficiënt te ‘grensshoppen’

Een recente uitzending van Koppen heeft het nog eens bevestigd: als we net over de grens gaan shoppen, kunnen we op vele producten gemiddeld 10 % uitsparen (met uitschieters tot 30 %). Hoe haalt u uit ‘grensshoppen’ het meeste voordeel?

Meten is weten! Ga dus vooral nooit blind grensshoppen. Vóór u de eerste keer naar een winkelcentrum in Nederland, Frankrijk, Duitsland of Luxemburg trekt, moet u gewapend zijn om prijzen te kunnen vergelijken. Houd dus uw kassatickets van uw laatste bezoeken aan een Belgische supermarkt bij en neem ze mee. En ga eerst kijken op de Belgische websites van ketenwinkels om prijzen van bijvoorbeeld elektronische producten, cosmetica of dvd’s te kennen.

Niet alles valt te vergelijken

In het buitenland vind je vaak andere producten dan bij ons. De beste vergelijking kunt u maken met de prijs van exact dezelfde producten van bekende merken: een fles Cola Light, luiers van Pampers, een televisietoestel van Samsung enz.

Kies het juiste land

Het gemiddelde voordeel dat grensshoppen aan Belgen kan opleveren, is uitgerekend op 10 %. Dat is echter een gemiddelde. Het ene buitenland is voor bepaalde producten goedkoper dan het andere.

  • Nederland is voordeliger voor koffie, vele diepvriesproducten, wegwerpluiers, zuivel, afwas- en wasmiddelen, videocamera’s, nogal wat elektronische en multimediaproducten, niet-voorschriftgebonden medicijnen, blikgroenten en vrij veel sterke dranken. Zelfs bepaalde Belgische bieren en Belgisch flessenwater kunnen er (een beetje) voordeliger zijn. Ook IKEA is in Nederland goedkoper voor heel wat producten.
  • In Frankrijk bent u goedkoper uit voor flessenwater, vlees, cosmetica en wijn. In de Koppenreportage bleek ook hetzelfde televisietoestel in Frankrijk 35 % voordeliger dan in België.
  • Luxemburg blijft voorlopig nog altijd iets voordeliger voor brandstof. Ook koffie en dierenvoeding zijn er minder duur.
  • Duitsland is de voordeelkampioen op het gebied van alle elektronische apparaten en multimediaproducten (pc, laptop, tabletcomputer, fototoestellen...), maar ook voor huishoudapparaten (keukenrobots, wasmachines...), fietsen, wasmiddelen en veel kleding.

Vermijd toeristische centra

Toeristische plaatsen net over de grens kunnen duurder zijn dan winkelcentra in gewone steden. Dus liever Roosendaal dan Sluis, liever Aken dan Monschau, liever Duinkerke dan Bray-Dunes!

Groepeer uw aankopen in een beurtrol

Grensshoppen doet een mens niet elke dag (tenzij u pal aan een grens woont). Probeer dus altijd een grote hoeveelheid ineens te kopen. Beter nog: spreek met uw kinderen, vrienden of buren af dat u om beurten gaat grensshoppen en dan inkopen doet voor iedereen samen. Op die manier beperkt u ook de brandstofkosten.

Niet alles is er voordeliger...

De blutsen met de builen... Als u gaat shoppen in een supermarkt over de grens, zult u de neiging hebben om daar alles te kopen, ook de producten die er duurder zijn dan in België. Onthoud daarom dat vlees in Nederland meestal duurder (en van mindere kwaliteit) is dan bij ons. Vaak is het er ook zoeken naar kleinere verpakkingen. In Frankrijk zijn groenten en fruit over het algemeen duurder dan bij ons en dat geldt ook voor doe-het-zelfproducten. In Duitsland moet u dan weer rekening houden met het statiegeld op plastic flessen en andere verpakkingen van kunststof.

Kijk eerst eens in de webwinkel

Grensshoppen mag dan voordeliger zijn, vaak zijn webshops nog voordeliger (zelfs met de verzendkosten inbegrepen). Dat komt omdat onlinewinkels bepaalde kosten kunnen uitsparen (personeel, onderhoud gebouwen...). We staan in het algemeen nog steeds wat wantrouwig tegenover webwinkels, maar de Belgen die wel al online kopen, blijken er meestal tevreden over. Zeker als het gaat om aankopen van duurzame goederen, zal een online-aankoop u vaak de verplaatsing én geld doen besparen. Eer u een fiets gaat kopen in Duitsland, een videocamera in Nederland of een tv-toestel in Frankrijk, neemt u dus best eerst de tijd om te kijken naar de prijzen (incl. de verzending) van webwinkels – buitenlandse én Belgische!.

Partner Content