© Getty Images/iStockphoto

Rustig wandelen met de hond

Rustig samen wandelen zonder dat de leiband constant gespannen staat, dat is zowel voor het baasje als de hond een stuk aangenamer. Deze tips helpen je al een eind op weg.

Van meet af aan

Zoals bij alles wat met de opvoeding van je hond te maken heeft, is de regel: start er meteen mee. Laat je de hond toe aan zijn leiband te trekken, al was het maar één keer, dan wordt het moeilijker om de klok terug te draaien dan wanneer je hem van meet af aan goede gewoonten aanleert. Begin er dus mee vanaf de eerste wandeling. Kies een leiband met de juiste lengte: ongeveer 1 meter voor een grote hond en 1,50 m voor een kleine. Gebruik in het begin ook geen verlengleiband, want zo leert je hond vele meters voor je te wandelen en zal hij niet begrijpen waarom hij met de klassieke leiband zo dicht bij zijn baasje moet blijven.

Herhaling en geduld

Zeg bij de eerste trekbewegingen van je hond meteen duidelijk ‘nee’ en vervolgens ‘aan de voet’, terwijl je de leiband licht naar je toe haalt, zodat het dier zich opnieuw aan je zijde bevindt. Zodra de leiband niet langer strak staat, feliciteer je hem en zeg je opnieuw ‘aan de voet, aan de voet’, zodat hij het bevel aanleert. Begint hij opnieuw te trekken, herhaal dan de oefening en geef hem meteen een complimentje als de leiband niet meer spant. Zo moedig je hem aan en motiveer je hem. Almaar herhalen en steeds alert blijven zodat de leiband niet gespannen staat, dat is de sleutel tot succes. Een vermoeiende en tijdrovende bezigheid, maar het is de prijs die je moet betalen voor een hond die voortaan steeds mooi naast je wandelt.

Vermijd deze fout

Vaak hebben baasjes de neiging om de leiband opgespannen te houden, Ze willen zo hun trekkende dier in bedwang houden. Dat is lastig, want de hond voelt dat hij naar achter wordt getrokken hoe meer hij zelf vooruit wil. Dat maakt de zaak alleen maar erger. De juiste techniek is om snel in te grijpen en vooral niet te wachten tot je hond gaat trekken om hem terug bij je aan de voet te brengen, maar dat te doen zodra de leiband dreigt op te spannen. Zorg er ook voor dat je de leiband niet ingekort houdt wanneer je hond terug naast je loopt, want dan spant de leiband weer op. De leiband moet absoluut en altijd los hangen.

Partner Content