Mio Cyclo 300 : het verrassende fietsmaatje

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

U bent een recreatieve fietser en wilt een gps voor de fiets waar u meteen mee kan vertrekken, zonder eerst allerhande kaarten te installeren? Dan is de Mio Cyclo 300 zeker iets voor u! Wij maakten er enkele aangename tochtjes mee.

De Mio Cyclo 300 is een navigatiesysteem dat ontworpen werd voor (recreatieve) fietsers. Voor de iets sportievere fietsers is er de Mio Cyclo 350. Deze werkt op precies dezelfde manier als de 300 maar heeft als extra een hartslagmeter en een cadansmeter.

De Mio Cyclo 300 is uitgerust met een behoorlijk groot 3-inch aanraakscherm en een robuuste waterdichte behuizing. Het toestel heeft slechts 1 knop: de aan/uitknop, al de rest gebeurt via het aanraakscherm. Achteraan het toestel zit een afgesloten mini-USB aansluiting om het te verbinden met een pc.

Aan de slag

Zodra het toestel opgestart is, verschijnen er zes knoppen op het aanraakscherm:

  • Navigeren:de route bepalen door locaties te selecteren, zoals thuis, adres, tracks, POI, coördinaten, favoriet.
  • Geschiedenis: U kunt een trip opslaan in de geschiedenisrecords. Na afloop van de rit kunt u de gegevens, zoals datum en tijd, afstand, snelheid, hoogte enz. controleren.
  • Suprise Me:Op basis van afstand of tijd die u ingeeft stelt het toestel u 3 routes voor in een lus vanaf de plaats waar u zich bevindt.
  • Training:U kunt trainingen instellen door uw doelstellingen in te voeren, zoals op afstand, tijd of calorieën.
  • Instellingen:Met de verschillende aanpasmogelijkheden kunt u uw rijervaring verder verbeteren. U kunt de systeeminstellingen, gebruikersprofielen enz. aanpassen.

De Mio Cyclo 300 is uitgerust met een OSM (Open Street Map) fiets- en wegenkaart. Niets te downloaden dus, we kunnen meteen aan de slag. Topografische kaarten op het toestel zetten, kan echter niet. De autonavigatiefunctie laat toe om de Mio Cyclo ook te gebruiken om met de wagen naar het vertrekpunt van uw fietstocht te rijden. Het enige wat dan ontbreekt is de stem die u gesproken navigatie-aanwijzingen geeft.

Wat de fietsnavigatie betreft, kun je aangeven of je een traject wil afleggen met een stadsfiets, een mountainbike of een racefiets.

Een adres ingeven waar we heen willen fietsen, gaat heel gemakkelijk. Onderweg is het mogelijk om het beeld te slepen, in en uit te zoemen om een groter of kleiner stuk van het traject te zien. De routes worden snel berekend en elke 250 m, 150 m en 50 m vooraleer we moeten afslagen, waarschuwt het toestel met een bipje. De afleesbaarheid van het scherm vonden we persoonlijk prima. Als de zon het scherm soms even iets minder duidelijk maakte, was dat op te lossen door ofwel de helderheid van het scherm aan te passen of de inclinatie van het toestel op het stuur een klein beetje aan te passen, wat met het bevestigingssysteem met de strips best mogelijk was. We zijn bijgevolg telkens probleemloos op onze bestemming geraakt.

Surprise me

Een erg leuke toepassing voor recreatieve fietsers is de surprise me functie. Vooral als je de fiets meeneemt op vakantie of naar een buurt die je niet kent, maar waar je toch een leuke fietstocht wil maken, zonder vooraf een route te moeten uitstippelen, dan is dit zeer handig. Je kiest zelf hoe groot de fietslus mag zijn (met een minimum van 5 km) of je geeft in hoe lang je wil fietsen. Het toestel stelt drie lussen voor. Spreekt geen van deze lussen je aan – je krijgt een preview in drie verschillende kleuren), dan krijg je er meteen drie andere. Wij hebben heel vaak gebruikt gemaakt van deze functie op ook in eigen streek eens van de routes die we al kenden af te wijken.

Ook handig zijn de vele points-of-interest die in het toestel opgeslagen zitten en ons bij een technisch probleempje keurig naar de dichtstbijzijnde fietswinkel voerden.

Mio Share

Via de meegeleverde usb-kabel kan het toestel verbonden worden met een windows-computer, helaas (nog) niet met een Mac.

Het maken van tracks en knooppuntroutes of het downloaden van bestaande tracks kan heel gemakkelijk via de Mio Share software.

De +

  • De Surprise Me functie
  • Robuust en weersbestendig
  • Gemakkelijke bediening via aanraakscherm
  • Zeer gebruiksvriendelijk

De –

  • Nog niet bruikbaar in combinatie met Mac
  • De strips waarmee het toestel op het stuur bevestigd wordt, rekken na een tijdje waardoor het toestel niet meer zo vast zit als het ideaal zou moeten

Mio Cyclo 300 Benelux : ? 299,99; West-Europa: ? 349,99

Meer info op de website van Mio

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content