Leuvens thuiszorgproject bereidt ouderen voor terug thuis te wonen na ziekenhuisopname

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Een tiental organisaties actief in de gezondheidszorg hebben in de Leuvense Sint-Pieterskliniek een project opgestart waar 60-plussers uit het arrondissement Leuven na ontslag uit het ziekenhuis of bij acute problemen in de thuissituatie maximum drie weken in een eenpersoonskamer worden opgevangen in afwachting van hun terugkeer naar huis. Tijdens deze periode worden ze begeleid in de organisatie van de thuissituatie.

Het project, dat de naam ‘Oriëntatie en OpvolgingsTraject Thuiszorg’ (OOTT) meekreeg, is bedoeld voor ouderen die om boven vermelde redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Vaak is hun woning of de hulpverlening nog niet aangepast. Tijdens deze opname zoekt een team van zorgverleners samen met de betrokkene naar een oplossing om thuis te blijven wonen. Het hulpaanbod bestaat uit het zoeken naar de juiste zorg- en hulpverlening in de thuissituatie, aanpassingen aan de woning zodat men langer zelfstandig thuis kan blijven en het opvolgen van de thuissituatie tot één jaar na het eerste contact.

Tijdens de persvoorstelling getuigde een 93-jarige vrouw dat er na een opname in het ziekenhuis met een maagbloeding nog een aantal regelingen moesten getroffen worden voor ze terug naar huis kon gaan. Omdat de terugkeer naar huis bemoeilijkt werd doordat de dochter net op vakantie was, werd gekozen voor een tijdelijke opvang in het OOTT-project. Tijdens deze periode reorganiseerden de begeleiders de thuiszorg en vroegen ze ook een personenalarm aan. Een ergotherapeut kwam ook aan huis om na te gaan of er een traplift kon geïnstalleerd worden en zorgde voor leuningen aan het bovenste deel van de trap.

Het ‘OOTT’-project kwam tot stand door een samenwerking van het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant, Huisartsenkring KHOBRA, Christelijke Mutualiteit Leuven, Socialistische Mutualiteit van Brabant, Thuishulp Brabant, OCMW Leuven, Familiehulp, Landelijke Thuiszorg, z.org KULeuven, MCH en SEL GOAL.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content