© G.F.

Ikea Shanghai wil af van hangouderen

Volgens de Zweedse meubelketen wordt het cafetaria van de winkel in Shanghai overspoeld door ouderen, die er de hele dag blijven zitten bij het genot van een kop koffie. Die koffie is gratis voor de houders van een klantenkaart. Bovendien zouden de ouderen zich niet al te netjes gedragen. Daarom heeft de Ikea-winkel een nieuwe regel ingevoerd: geen eten, geen zitje.

Volgens sommige bronnen zouden de ouderen in de Ikea-winkel een soort datinggemeenschap vormen en zouden er regelmatig blind dates worden gehouden. Feit is, volgens de directie, dat ze vaak alle zitplaatsen innemen, terwijl klanten die wel willen consumeren geen plaats meer hebben.

Ikea Shanghai wil af van hangouderen

Er werd een bord geplaatst aan de ingang van het cafetaria. Daarop is niet enkel sprake van een “illegale datinggemeenschap” die te weinig zou verbruiken, volgens de nota “verslechteren ze de sfeer” door zich “onbeschoft te gedragen”. Ikea zou klachten hebben gekregen over opstootjes en over “spugende ouderen”. “Dit heeft een negatieve weerslag op de eetervaring en de veiligheid van de meeste klanten”, zo staat te lezen.

Op de Chinese sociale media krijgt Ikea zowel kritiek als steun. “Ze zijn harteloos”, valt te lezen op Weibo, de Chinese variant van Twitter. Maar ook: “Onaanvaardbaar gedrag! Ik ben het eens met de directie van Ikea. Spugen en vloeken in het openbaar zou helemaal niet mogen worden getolereerd. Het is ook betreurenswaardig hoe mensen gefotografeerd worden terwijl ze liggen te slapen in de meubels van de Ikeawinkel!”

Ikea Shanghai wil af van hangouderen
© REUTERS

Daarmee kwam diezelfde Ikea-winkel inderdaad vorig jaar in het nieuws. Blijkbaar is het in China vrij gebruikelijk om van de goede accomodatie en de airco in de Ikea-winkels gebruik te maken om er even een uiltje te knappen of minstens een rustpauze te houden. Slapende mensen in zetels en bedden zijn er eerder regel dan uitzondering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content