Hebt u mijn maat nog?

Te kort, te breed,... Een kledingstuk vinden dat perfect past, loopt niet altijd van een leien dakje. We zijn in een eeuw tijd gemiddeld 10 centimeter groter en 10 kilo zwaarder geworden, maar in de modewereld zwaait maatje 38 nog altijd de plak!

Niets is leuker dan shoppen... zolang het geen kruisweg wordt omdat u keer op keer de gepaste maat niet vindt! De winkelketens mogen nog zo luid verkondigen dat ze een zeer ruime keuze hebben, in de praktijk beperkt die zich meestal tot de maatjes 36 tot 40, en af en toe eens tot 42. Dat geldt ook voor lingerie, voor schoenen, voor herenkleding. De perfecte maat vinden is niét evident!

Een nationale enquête in opdracht van E5-mode, stelde vast dat niet eens 25% van de vrouwen maatje 38 of lager hebben. En dat aantal vermindert nog zodra de leeftijd van 35 jaar voorbij is. Niet minder dan 56% van de vrouwen beweren andere maten nodig te hebben voor het bovenste deel dan voor het onderste deel van hun lichaam. “Bovendien zijn de Belgen, net als de andere Europeanen, in een eeuw 10 cm groter en 10 kg zwaarder geworden”, zegt Martine Vercauteren, wetenschappelijk medewerkster en professor Fysische antropologie en menselijke genetica aan de Brusselse universiteit en auteur van een uitgebreide studie over de groei. “De economische vooruitgang is duidelijk te merken in de evolutie van de fysische ontwikkeling en de rijping van de opeenvolgende generaties.”

Geen reuzen van 3 meter

Gedurende de laatste 20 jaar stabiliseert het groeiritme in de geïndustrialiseerde landen. We hoeven dus niet bang te zijn dat er binnenkort reuzen van drie meter in onze straat zullen rondlopen! Zo groeit de bevolking in de Scandinavische landen slechts 3 millimeter meer per 10 jaar, omdat ze het summum van haar genetische potentieel heeft bereikt. De veel kleinere Japanners echter groeien nog altijd 3 centimeter per 10 jaar.

Gezondheid en voeding: de sleutels

De Belg is geen uitzondering. Hij is zelfs representatief voor de evolutie in de hele geïndustrialiseerde wereld. Onze lengte, en dus ook onze groeicurve, weerspiegelt onze gezondheid over verschillende jaren, en dit in tegenstelling tot ons gewicht. Natuurlijk is de lengte van de ouders een belangrijke genetische factor, maar ook gezondheid, stress en vervuiling spelen een bepalende rol. Plus de voeding, uiteraard.

“Voor 1940 gaven de moeders hun kind één jaar lang borstvoeding”, legt professor Vercauteren uit. “Vandaag de dag voegt men al vanaf de leeftijd van 3 of 4 maand fruit aan de voeding toe en daarna ook al snel groenten, gevolgd door vis en vlees. Dat verklaart waarom de lengte van de pasgeborenen sinds 1935 niet is veranderd, maar dat een gemiddeld kind van 5 jaar wél veel groter is dan een halve eeuw geleden. Na 5 jaar neemt de groei weliswaar wat af, maar tijdens de puberteit piekt hij opnieuw om daarna weer af te nemen.”

De jongens groeien meestal tot 19 jaar, de meisjes tot 16. Omdat de vrouwen dus 3 jaar minder lang groeien, zullen ze gemiddeld altijd kleiner blijven dan de gemiddelde mannen.

Vlamingen groter dan Walen

Het zou mooi zijn als de resultaten van wetenschappelijke enquêtes, nationale en andere, de mode-ontwerpers en de bedrijven die kleding produceren ertoe zouden aanzetten om hun maten en snit te herzien. Maar niets daarvan. “Ik werd nochtans verschillende malen gecontacteerd door ver-antwoordelijken uit de textielindustrie”, geeft Martine Vercauteren toe. “De lengte van de benen, de armen, de heupomtrek en de borstomtrek interesseren hen écht wel. En er was opvallend veel vraag om mijn onderzoek uit te breiden. Naar de halsomtrek, bijvoorbeeld. Het belangrijkste probleem is uiteraard dat dergelijke onderzoeken veel geld kosten.”

In het begin van deze eeuw heeft professor Roland Hauspie een nationale enquête opgestart die inmiddels heeft aangetoond dat de jongens de laatste 10 jaar gemiddeld 1,5 cm zijn gegroeid en de meisjes 1,1 cm. De jongeren zijn gemiddeld 3 à 4 cm groter dan hun groot-ouders. Wat hun gewicht betreft, werden de meisjes gemiddeld 0,9 kg zwaarder en de jongens 1,2 kg.

“De Vlamingen meten ongeveer 1 centimeter meer dan de Walen”, voegt Martine Vercauteren daaraan toe. “Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat heel wat Walen getrouwd zijn met Spanjaarden en Italianen, die een stukje kleiner zijn. Anderzijds is er een verschil in socio-economische groei tussen de twee regio’s. Vlaanderen doet het wat beter dan Wallonië.”

Engeland en Nederland: de goede voorbeelden

Gebaart de internationale kledingindustrie van kromme haas, twee landen vormen hierop een uitzondering. Veel Engelse kledingmerken bieden de potentiële koper een grote keuze van maten, ook in verschillende lengten van mouwen en broekspijpen. En dit voorbeeld werd snel gevolgd door de Nederlanders. “Zij tonen zich inderdaad heel attent ten opzichte van de vragen van de bevolking”, zegt Martine Vercauteren. “Dat de Nederlanders niet minder dan 15 centimeter gegroeid zijn in 10 jaar, heeft daar misschien mee te maken. We denken dat de grote consumptie van melk aan de basis ligt van het feit dat ze het tweede grootste volk ter wereld zijn (het grootste is een bevolkingsgroep uit Soedan, de Dinkas, met een gemiddelde mannenlengte van 2 meter!)”

Engeland en Nederland buiten be-schouwing gelaten, zijn de kledingnormen op internationaal niveau niet of nauwelijks aangepast aan de nieuwe lichaamslengte. “Nochtans wordt er overal ter wereld om gevraagd”, stelt Martine Vercauteren vast. “Zo kreeg ik zelfs zeer precieze vragen van Japanse autoconstructeurs die hun auto’s willen aanpassen aan de lengte van de Europeanen. Ik probeer hen altijd duidelijk te maken dat de ideale oplossing een flexibel product is dat makkelijk aangepast kan worden aan de noden van vrouwen én van mannen. Onze schoenmaat is drie maten gestegen, onze schouders zijn breder geworden, onze heupen daarentegen slechts een klein beetje. Ons silhouet is dus wat fijner geworden, wat slanker.

Onbereikbare idealen

Een hoofdstuk apart vormen de mensen met gewichtsproblemen. Dat is een factor die behoorlijk meetelt wanneer de garderobe wordt aangevuld. Niet minder dan 60 % van de vrouwen droomt ervan slanker te zijn, 43 % vindt haar heupen te rond en 31 % geeft toe niet helemaal tevreden te zijn met haar bips! Ze zeggen ook dat een forse borst-omtrek en dikke armen meer problemen geven om zich te kleden dan kleine borsten of korte benen. Slechts 3,8 % onder hen heeft geen enkel probleem met de taille. Dan tonen de mannen zich heel wat minder kritisch... en minder bescheiden: 20 % verklaart zichzelf “perfect geproportioneerd”!

“Waarom zo weinig mensen tevreden zijn, vooral vrouwen, is nogal eenvoudig”, zegt Martine Vercauteren. “Het publiek wordt een ideaal voorgeschoteld dat onmogelijk kan bereikt worden. De modewereld ontwerpt modelletjes voor wie minimaal 1,75 meet en toch maar maatje 38 heeft. Een combinatie die je zelden of nooit vindt. Als men hetzelfde modelletje nu eens zou uitwerken voor iemand van 1,66 m en iets anders ontwerpen voor vrouwen die wat gevulder zijn, dan was het probleem van de baan!”

Gelukkig zijn er inmiddels enkele initiatieven die hier en daar aan de weg beginnen te timmeren. Winkels als SKM in Aartselaar, Gulliver in Gent, C&A, Paprika en E5-mode hebben de boodschap uiteindelijk wél begrepen. Zij stellen een vrij uitgebreid gamma voor, ook van XS tot XXXL, wat zich echter soms iets te duidelijk laat voelen in de prijs.

Verder wordt veel verwacht van een grootschalige studie op Europees niveau die momenteel door Frankrijk wordt uitgevoerd. Of de modewereld nadien, eindelijk, helemaal zal voldoen aan de vraag van de klant, blijft echter onduidelijk...

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content