Een toffe cursus volgen

Zou u graag starten met een website over uw vereniging, knappe natuurfoto’s maken of u uitleven op drums? Waarom dan geen cursus of workshop volgen om een trendy creatieve vrijetijdsbesteding te leren?

Patricia Mayer volgde een stage kartonnen meubeltjes maken

“Toen ik de aankondiging van een weekendstage over het maken van kartonnen meubeltjes zag, heb ik meteen toegehapt”, zegt een gedreven Patricia Mayer (45) uit Brussel. “Ik heb echt een knutselziel, maar had er tot dan toe geen tijd voor. We waren met een kleine groep en werden goed omkaderd door twee instructeurs. De sfeer was ontspannen, ondanks het werk en de energie die de opleiding vergde. Het idee om met wegwerpmateriaal zoals verpakkingskarton een meubel te scheppen is natuurlijk aantrekkelijk. En daarna kunnen zeggen Ik kan het! is nog toffer. Ik heb een taboeretje gemaakt, dat ik aan mijn moeder cadeau heb gedaan. De workshop heeft me tal van ideeën bezorgd en ik verzamel nu volop karton voor mijn volgende creaties. Ik besef nu ook hoe belangrijk het is, je eens los te kunnen maken van je werk. De workshop heeft een frisse wind door mijn hoofd laten waaien en ik ga nog andere stages volgen om meer gecompliceerde meubelen te maken. Iets alleen voor je plezier scheppen en dat met mensen die hun passie op je overdragen, dat was een nieuwe ervaring voor mij!”

Ottignies geeft de Franstalige Valérie Claes cursussen om kartonnen meubeltjes te leren maken. Meer info: 0495/57 74 80 of www.artetpomme.net

Op www.designboom.com kunt u ideetjes opdoen om zelf aan de slag te gaan.

Joos Claus werd lid van een schrijfclub

“Toen ik in 2003 mijn baan verloor en depressief werd van de vergeefse sollicitaties, ben ik wat cursussen gaan uitproberen”, vertelt Joos Claus (58) uit Gent. “Architectuur en beeldhouwen bleken me niet te liggen. Toen stelde mijn vrouw me voor iets met schrijven te zoeken en dat was wél raak. Sinds vier jaar volg ik nu cursussen bij Wisper. Ik moest eerst een richting kiezen (in mijn geval Kortverhalen) en heb dan twee beginnerscursussen (Basis en Praktijk) gevolgd. De technieken helpen je weliswaar om je talent te boetseren, maar de basis moet je al in je hebben. Ik slaagde in de proef (een verhaal schrijven) en ben overgestapt op een cursus voor gevorderden. Op het einde van dat jaar hebben we een verhalenbundel uitgegeven. Nog later hebben we met de cursisten een schrijfclub opgericht. Onder leiding van een coach schrijven we verhalen rond een thema en komen we samen om elkaars pennenvruchten te bespreken. Soms komt een bekende schrijver ons zijn of haar trucs vertellen. Ik had het er lang moeilijk mee dat de leerkracht me teksten deed herschrijven, maar nu weet ik: ze had gelijk!”

Wisper organiseert schrijfcursussen in Brugge, Gent, Leuven, Antwerpen, Brussel en Hasselt. Info: ttel. 09 229 21 72, tel. 016 25 16 21 en www.wisper.be

Ria Vandenborn leerde zich uitleven op Japanse drums

“Spektakels met taiko (Japanse drums) hadden me op televisie al gefascineerd maar toen ik in 2008 de kans kreeg een workshop van de vzw Feniks Taiko te volgen, was ik meteen verkocht”, getuigt Ria Vandenborn (56) uit Lummel. “Het spelen op die grote drums beneden én boven je hoofd en het beheersen van de stokken, dat is musiceren en fitnessen tegelijk. Je voelt het ritme en het geluid door heel je lichaam gaan en dat is een sensatie! In juni ben ik zelfs naar Japan getrokken voor een stage bij een taikomeester. Ik ben nu zo gemotiveerd dat ik twee keer per week lessen blijf volgen in een vroegere kapel in Lovenjoel, waar de akoestiek perfect is. Elke les duurt anderhalf uur en je speelt met een tiental leerlingen. In het begin leer je de verschillende basisritmes (én de Japanse termen). Die moet je maandenlang oefenen tot ze in je lijf zitten. Nadien leer je die ritmes combineren tot originele nummers. Met de cursistengroep hebben we opgetreden in de Zinneke Parade en dat gaf een geweldig gevoel. Ik kan taiko aan iedereen aanraden, zeker aan 50-plussers, want het is echt fun. De enige voorwaarde: wat gevoel voor ritme en een goede fysieke conditie hebben. Het nadeel is echter dat je thuis niet kunt oefenen: de drums zijn te duur om zelf aan te kopen en dus moet je je verplaatsen naar de enkele locaties waar een set taikodrums ter beschikking staat.”

Info: tel. 0485 50 89 47 en www.fenikstaiko.be

Manu Kodeck bekwaamde zich in natuurfoto’s

“Na de aankoop van een digitaal fototoestel heb ik geprobeerd mezelf te bekwamen in het fotograferen, maar op een gegeven moment geraakte ik niet meer verder”, begint Manu Kodeck (60) uit Namen zijn verhaal. “In 2008 heb ik beslist lessen te gaan volgen. Vooral een cursus door fotograaf Rino Noviello heeft me veel geleerd. Hij heeft me op het pad van de natuurfoto’s gebracht. Omdat ik nogal een eenzaat ben en ook slecht hoor, observeer ik graag in alle stilte mijn omgeving. Daarom is natuurfotografie echt geknipt voor mij.

Ik volg nu de ene workshop na de andere. Ik beleef er steeds meer plezier aan om alleen met mijn camera het bos in te trekken. Ik kan uren op mijn schuilplaats blijven tot het licht goed zit en het onderwerp perfect in beeld komt. Ik maak al veel betere foto’s, maar ik wil het frisse oog van de beginner houden. De lessen zijn nuttig om kneepjes te leren, maar vooral om kritisch naar je foto’s te kijken en ze met werk van anderen te vergelijken. Dat is primordiaal als je vooruit wilt. Bovendien verplichten de lessen me uit mijn schelp te kruipen en met anderen te overleggen...”

Cursussen natuurfotografie zijn onder meer te volgen in Aartselaar (georganiseerd door Natuurpunt Educatie, tel. 014 47 29 50), in Diest (georganiseerd door Vormingplus Oost-Brabant, tel.016 52 59 00) en in Brasschaat (georganiseerd door Dakhuus, tel.03 633 16 96).

Marinette De Hantsetters testte jazz zingen uit

“Toen ik stopte met werken heb ik besloten mijn muzikale talenten aan te spreken”, horen we van Marinette De Hantsetters (64) uit Buggenhout. “Ik volg sindsdien piano/keyboard en zang in de muziekacademie en zing in een kerkkoor (mezzosopraan). De cursus Jazz zingen die ik heb gevolgd, was een test: wat kan ik met mijn stem doen? We waren met vijftienen en de leerkracht liet ons samen zowel gospel zingen als ragtime, blues en muziek uit de jaren 40 en 50 (Glenn Miller!). Drie avonden waren eigenlijk veel te kort en dus wil ik nog andere genres uittesten: musical, a capella, polyfonie... We zijn een heel muzikale familie. Eén dochter is muzieklerares en vier van onze kleinkinderen bespelen een instrument. Samen muziek maken of zingen schept een ongelooflijke band. Dan vallen alle zorgen van me af!”

Enkele zangcursussen: ‘Zingen op z’n Afrikaans’ (3 avonden, VormingPlus Waas-en-Dender, start 9/11). Cursusgeld: ? 21. Info: 03 775 44 84, ‘Gospel-spirituals’ (Roeselare, ? 50, tel 056 26 06 00, start 28/9), ‘A cappella’ (Antwerpen, ? 87, tel. 016 25 16 21, start 11/10) en ‘Zingen zoals The Beatles’ (Hasselt, ? 44, tel. 011 22 99 33, start 19/10)

Suzy Passemier leerde websites maken

“Mijn kleinkinderen noemen me nu een coole oma”, lacht Suzy Passemiers (69) uit Sint-Job-in-’t Goor. Vorig jaar volgde ze in Digipolis een workshop Zelf een eenvoudige website maken. “De basisvoorwaarde is dat je vlot moet kunnen surfen op het internet. De lessen werken met het gratis programma dat Google aanbiedt om eenvoudige websites te bouwen. Behalve de lesgever is in de klas ook een begeleider aanwezig die je helpt bij de oefeningen. Je volgt stap voor stap het Googleprogramma: een account vragen, een naam bedenken, pagina’s en rubrieken maken, foto’s toevoegen, links naar andere sites leggen, tabellen opstellen en de site actualiseren en beheren. Je leert dus de basistechnieken, maar de inhoud van je website moet je zelf creatief invullen. Ik vond het niet moeilijk, al is de duurtijd (twee sessies van 3 uur) wat te kort. Na de eerste sessie ben ik gestart met een site voor de lokale KAV (http://sites.google. com/site/ kavstjobvrouwendiebewegen/). En nu werk ik aan een site over onze familie met veel anekdotes en foto’s. Het virus heeft me goed te pakken!”

Nieuwe workshops (2 x 3 uur) ‘Zelf een eenvoudige website maken’ starten regelmatig in Digipolis Antwerpen o.a. op 1/12. Cursusgeld: euro 25 (gratis voor Antwerpenaars). Adres: Generaal Armstrongweg 1, 2020 Antwerpen, tel.03 338 99 41, www.antwerpen.be

Henk is bezig aan zijn eerste kortfilm

“Met mijn mini dv-camcorder van negen jaar oud filmde ik zoals iedereen op vakantie, maar tot een echte film maken, is het nooit gekomen”, vertelt Henk Christiaens uit Borgerhout die net bezig is de laatste hand te leggen aan zijn eerste kortfilm. “Het boeit me vooral om ideeën en emoties op te roepen met bewegende beelden. In een cursus Kortfilm heb ik eerst geleerd, samen met de andere leden van de groep een scenario uit te werken.

Daarna kregen we les over het hele productieproces van een film en over de diverse functies in een filmploeg. Vervolgens moesten we met de cursisten zelf aan de slag om ons scenario te verfilmen. Het echte werk, dus: zoeken naar acteurs en locaties, regisseren, de catering organiseren... Voor het draaien zelf hadden we maar twee dagen, gelukkig kregen we ondersteuning van twee academiedocenten en van externen die ons hielpen de set uit te lichten.

In een cursus Camera en montage heb ik vervolgens geleerd hoe ik met mijn beelden een behoorlijke montage kan maken op de computer. Ik wil nu graag verder mijn creatief ei in film kunnen leggen. Mijn ambities reiken zelfs zo ver dat ik ga veranderen van werk, zodat ik in het weekend en ’s avonds vrij ben om een opleiding aan het deeltijdse kunstonderwijs te volgen. Mijn eerste plannen: een cursus scenario schrijven volgen en een nieuwe camera kopen!”

Voor amateurfilmers biedt Wisper meerdere cursussen. In Gent (info: tel. 09 229 21 72): ‘Scenarioschrijven langspeelfilm’ (start 9/10, ?546), ‘Camera en montage’ (start 30/10, ?87,50) en ‘Scenarioschrijven kortfilm’ (start 29/01/2011, ?368). In Heverlee (info: tel. 016 25 16 21) en ‘Interactieve videofilmpjes maken’ (start 12/10, prijs niet meegedeeld).

Waar vind ik een cursus of opleiding?

Behalve bij de cursussen die we bij elk getuigenis vermelden, kunt u hier terecht om een leuke cursus in uw buurt te vinden:

www.prettiggeleerd.be: overkoepelt het aanbod van bijna alle Nederlandstage sociaal-culturele organisaties. De koepelorganisatie Socius is ook te bereiken via tel. 02 215 27 08.

www.vormingplus: voor een brede waaier opleidingen in dertien centra in Vlaanderen en Brussel.

www.deeltijdskunstonder wijs.be: voor opleidingen aan kunstacademies (muziek, woord, tekenen, beeldende kunsten,...)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content