Welke hoofdpijn hebt u?

Bonkend, sluimerend, stekend of zeurend: hoofdpijn bestaat in verschillende soorten. Wat is de oorzaak van jouw hoofdpijn? En hoe ga je ermee om?

Erg veel mensen kampen met hoofdpijn. Verschillende factoren liggen aan de basis: stress, spanning, overbelasting van de ogen, koude, hitte, en zo meer. Ook een stijve nek, slaaptekort of honger kunnen hoofdpijn veroorzaken. Voorts kunnen bepaalde voedingsstoffen voor hoofdpijn zorgen. De zoetstof aspartaam is daar een voorbeeld van, net als natriumglutamaat dat in Chinese gerechten zit, nitriet in vlees of fenylethylamine in chocolade.

Spanningshoofdpijn

Artsen maken een onderscheid tussen vier soorten hoofdpijn. Spanningshoofdpijn is er één van. Deze hoofdpijn zit meestal aan beide kanten van je hoofd. Het is alsof er een strakke band omheen zit. De hoofdpijn is kloppend en niet stekend. Het is een doffe, drukkende pijn in de schedelhuid die soms gepaard gaat met misselijkheid. Bij inspanning verergert de pijn.

Spanningshoofdpijn kan ontstaan door een slechte houding, angst, stress, slaapgebrek, maar ook door koude. De pijn kan na een half uurtje alweer wegtrekken, maar kan ook wel enkele dagen aanhouden. Spanningshoofdpijn kan samengaan met spierpijn. De oorzaak ligt dan vaak in een verkeerde houding of te lang en inspannend werken, waardoor je spierbundels verkrampen.

Je kan de pijn zelf proberen te verzachten door je nek en schouders te (laten) masseren. Vermijd ook zo veel mogelijk vetten en eiwitten in de vorm van vlees, vis en melkproducten, want die kunnen hoofdpijn veroorzaken. Yoga en ontspanningsoefeningen helpen ook. Goed op je lichaamshouding letten is ook belangrijk.

Migraine

Heel veel mensen lijden aan migraine. Dit is een bonzende pijn aan één kant van je hoofd die enkele uren tot dagen kan aanhouden. Als je een migraineaanval hebt, ben je vaak ook overgevoelig voor licht. Mensen met een migraineaanval gaan daarom het liefst op een donker plekje liggen. Vaak gaat een aanval ook gepaard met misselijkheid.

Patiënten voelen een migraineaanval vaak opkomen. Een stijve nek is een van de voortekenen. Er zijn ook patiënten die een aanval met een zogenaamd ‘aura’ krijgen. Dat zijn voortekenen zoals stoornissen in het gezichtsveld, een verdoofd gevoel en tintelingen.

De precieze oorzaak van migraine is niet gekend. Wat wel geweten is, is dat een migraineaanval te maken heeft met een verwijding van de bloedvaten in de hersenen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat bepaalde stoffen en factoren de kans op een migraineaanval verhogen, zoals stress, menstruatie of een onregelmatige levensstijl. Migrainepatiënten kunnen beter niet te veel kaas, chocolade of citrusvruchten eten. Ook alcohol kunnen ze beter vermijden.

Migraine kan niet genezen worden. Er bestaan medicijnen, maar die stoppen gewoon de aanval. Structureel doen ze niks. Bovendien zijn deze middelen erg duur.

Wel kan je als patiënt proberen te ontdekken welke factoren precies verantwoordelijk zijn voor jouw aanvallen. Dat kan door een migrainedagboekje bij te houden.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn komt minder vaak voor. Het is een erg hevige pijn aan één kant van je hoofd. Mensen met clusterhoofdpijn krijgen vaak een rood, tranend oog en worden over het algemeen gek van de pijn. De aanvallen komen snel, duren een kwartier tot drie uur en komen vaak terug in groepen (clusters) die drie tot zestien weken kunnen duren.

Vooral mensen die veel roken en alcohol drinken hebben last van clusterhoofdpijn. De precieze oorzaak is niet gekend, maar temperatuurschommelingen spelen mogelijk een rol.

Tegen clusterhoofdpijn bestaan specifieke medicijnen. Maar de hoofdpijn kan ook verholpen worden door zuivere zuurstof in te ademen.

Medicatie-geïnduceerde hoofdpijn

Ook het overmatige gebruik van geneesmiddelen kan leiden tot hoofdpijn. Pijnstillers, sommige medicijnen tegen hoofdpijn en migraine (triptanen) kunnen er net voor zorgen dat je nog meer last krijgt van hoofdpijn. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht: je hebt pijn en slikt een pilletje, maar krijgt daar weer hoofdpijn van.

Medicatie-geïnduceerde hoofdpijn is een milde pijn aan beide kanten van je hoofd, waar je bijna iedere dag last van hebt. Soms gaat de pijn gepaard met misselijkheid.

De oplossing is eenvoudig: stoppen met slikken. Daarna worden de klachten weer erger, maar als je kan volhouden, zal je je binnen een paar weken een stuk beter voelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content