© GETTY IMAGES

Weg met die wallen onder je ogen

Wallen onder je ogen kunnen je een vermoeide of ongelukkige blik geven. Zeker wanneer ze zich permanent onder je kijkers hebben genesteld. Gelukkig bestaan er voor veel van die ongewenste zakjes remedies.

Wallen onder de ogen associëren we met doorwaakte nachten of al te uitbundig feesten maar dat verband is lang niet altijd terecht. Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van dit fenomeen.

Vocht, vet en kleur

Eigenlijk zijn er drie soorten wallen, verduidelijkt dermatoloog dr. Sandra Swimberghe. “Er zijn types die uit lymfevocht zijn opgebouwd. Die kunnen al van jongs af aan aanwezig zijn bij mensen met van nature minder doorgankelijke lymfekanaaltjes. Met de leeftijd kan deze lokale vochtophoping zich verder doorzetten. Ook bepaalde omstandigheden, zoals weinig slaap, veel huilen,... kunnen dit type in de hand werken. Kenmerkend voor een vochtwal is dat hij zich duidelijk manifesteert bij het opstaan. Doordat je tijdens je slaap langdurig hebt stil gelegen, werd het vocht lokaal opgeslagen. In de loop van de dag wordt dat vocht wat weggedraineerd zodat het volume van de wal slinkt.”

Heb je een verdikking onder de ogen die continu aanwezig is, dan is er eerder sprake van vetophoping. “We hebben allemaal een vetlaagje dat onze oogkas beschermt. Dat lokale vetweefsel kan door aanleg of door de tijd minder strak op het bot blijven zitten. Wanneer dat laagje meer gaat uitpuilen, zie je vetwallen ontstaan die er de hele dag door hetzelfde uitzien”, beschrijft dr. Swimberghe. Bij heel wat mensen komt ook een combinatie voor van vet en opgehoopt vocht.

Tenslotte zijn er ook nog wallen die het resultaat zijn van een huidoverschot. Met de leeftijd verandert de elasticiteit van de huid, waardoor die verslapt en het traangootje meer zichtbaar wordt. Deze zakjes onder de ogen kan je tussen je vingers vastnemen.

Naast wallen kunnen ook donkere verkleuringen onder het oog ontstaan. “Dat hangt wat samen met het huidtype. Mediterrane of donkere types hebben hier meer last van. Een verkleuring kan ook verschijnen doordat de huid dunner is geworden waardoor de onderliggende bloedvaatjes meer doorschemeren, vaak met een blauwe of paarse schijn”, aldus dokter Swimberghe. Ook wallen zelf kunnen voor een schaduw onder de ogen zorgen omdat de lichtinval door het toegenomen volume anders wordt weerkaatst.

Van genen tot allergie

Erfelijke aanleg speelt een rol, maar ook stress, slaaptekort, roken, alcohol en vetrijke voeding zijn nefast.

Erfelijke aanleg speelt een rol – er zijn gezinnen waar wallen tot de familietrekjes behoren – maar ook andere factoren beïnvloeden deze ongewenste zwellingen. “Slaaptekort, onregelmatig slapen, te veel stress kunnen voor extra ophoping van lymfevocht zorgen. Ook roken, vetrijke voeding en frequent alcoholgebruik laten na verloop van tijd sporen na op de huid onder je ogen. Die wordt hierdoor extra dun. Ook gewoonten die maken dat je meer vocht ophoudt zijn nefast, zoals zoutrijk eten en veel cafeïne”, weet dr. Swimberghe.

Allergieën kunnen jeuk en zwelling aan de ogen geven, of atopisch eczeem en een extreem droge huid. “Bij mensen met allergieën zoals hooikoorts gaan de wallen ook vaker gepaard met donkere verkleuringen onder de ogen.”

Zo kan je ze verhelpen

Preventie. De zon maakt de huid rondom de ogen nog dunner en droger. “Bescherm daarom ook deze zone met een goede zonnecrème”, raadt dr. Swimberghe aan. “Een andere belangrijke preventiemaatregel is hydratatie van de oogcontouren het hele jaar door. Dat mag met een gewone vette crème of met een specifieke oogcontourcrème die o.a. hyaluronzuurafgeleiden of vitamine C bevat. Zo’n crème is preventief interessant maar gomt geen wallen weg. Er is tot vandaag trouwens geen enkele crème die dat kan realiseren.”

Zachte remedies. Klassiekers zoals komkommerschijfjes, ijs, oogpads met aloë vera kunnen volgens de dermatoloog geen kwaad. “Dit kan bij vochtwallen de zwelling sneller doen slinken maar het biedt natuurlijk geen lange termijneffect.”

Vochtwallen onder controle houden. Dokter Swimberghe: “Lymfedrainage is de techniek die bij vochtwalllen de beste resultaten oplevert. Dat kan gebeuren bij een kinesitherapeut. Daarbij worden de drukpunten rondom de ogen manueel gestimuleerd waardoor je een betere afvoer van het vocht krijgt. Wanneer de lymfekanaaltjes geleegd zijn, kan je deze techniek ook zelf toepassen en zo de wallen meer onder controle houden.”

Vetwallen wegwerken. “Een grondige en duurzame aanpak van vetwallen kan via een onderste ooglidcorrectie waarbij het teveel aan vet wordt weggehaald en het weefsel eronder weer strak wordt getrokken. Die kleine ingreep onder lokale verdoving laat geen littekens na. De insnede gebeurt op de rand van het onderste ooglid. Het resultaat blijft gemiddeld 10 jaar, afhankelijk van je levensstijl.”

“Fillers inspuiten zoals hyaluronzuur kan in bepaalde gevallen ook helpen om de wal optisch te maskeren. Als er langs de wal een groef (een traanafloop) in het gelaat is, kunnen we die opvullen, waardoor de zwelling onder het oog minder zichtbaar is. De wal zelf wordt hierbij niet weggenomen, maar dit kan wel mooie resultaten geven voor wie geen chirurgie wil. Dat effect houdt ongeveer 9 tot 12 maanden aan. Bij rokers werken deze producten veel minder lang”, waarschuwt dokter Swimberghe.

Donkere kringen corrigeren. Donkere kringen onder de ogen vallen het moeilijkst te corrigeren. “Er is een crème (Cernor kit) die bestanddelen bevat die helpen om de huid wat te bleken. Ze wordt ’s morgens en ’s avonds aangebracht, geeft bij sommigen mooie resultaten en is geen dure oplossing.”

Daarnaast worden fillers ingezet. “Die kunnen de verkleuring wat milderen en de huid verstevigen zodat de bloedvaatjes minder gaan doorschemeren, maar dit is evenmin een wonderoplossing”, aldus dr. Swimberghe. Huidoverschot aanpakken. Deze wallen kunnen enkel worden aangepakt via een onderste ooglidcorrectie waarbij de overtollige huid wordt weggenomen.

Partner Content