Wat te doen bij verkleurde tanden?

Zijn uw tanden geel of verkleurd door het gebruik van antibiotica? Voor elk tandprobleem bestaat een oplossing!

Gele tanden

* Probleem. Met de jaren worden onze tanden sowieso geler. Al kan zo?n verkleuring ? die soms erg lelijk is ? ook te wijten zijn aan externe factoren als de kleurstoffen in thee, koffie, wijn, wortelsap, bepaalde specerijen (zoals kerrie) en, bij vrouwen, ook lipstick!

* Oplossing. De tanden laten bleken (bleaching).

1. Ambulant. De tandarts neemt een afdruk van de kaak en vervaardigt vervolgens gootjes die aan het gebit zijn aangepast. Daarin komt een gel op basis van waterstofperoxide of laaggedoseerd carbamideperoxide. U draagt de gootjes één tot twee uur per dag, gedurende minstens vijf dagen, waarna u ze twee dagen uit laat. Dit herhaalt u drie weken lang.

2. In de tandartsstoel. Het principe is hetzelfde als bij ambulant bleachen. Alleen is de gel geconcentreerder (wettelijk maximum 6 %) en wordt hij extra geactiveerd met een fotonenlamp. Een sessie duurt ongeveer een uur. En voor een optimaal resultaat moet u ze binnen de week herhalen. Tijdens de sessie brengt de tandarts om de tien minuten een fluoridegel aan om de tanden te beschermen.

3. Schildjes. Bij deze techniek worden de tanden niet echt gebleekt maar worden er porseleinen of composieten schildjes geplaatst waarmee u uw tanden de gewenste tint kunt geven.

* Contra-indicaties.Bleachen wordt afgeraden bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. De techniek haalt niets uit bij vlekken die te wijten zijn aan de inname van bepaalde antibiotica.

* Complicaties. Geen. De tanden kunnen twee tot drie dagen overgevoelig zijn. Vandaar het advies om een paar dagen geen hete of ijskoude drankjes of voedsel te nuttigen. Tijdens de behandeling en twee tot drie dagen erna, mijdt u ook beter gekleurde levensmiddelen (thee, koffie, wortelsap, bietensap, wijn met veel tannine, tomatenpuree en specerijen als kerrie, saffraan en kurkuma).

* Levensduur. De behandeling houdt 18 maanden tot 2 jaar stand, op voorwaarde dat u er een uitstekende mond- en tandhygiëne op na houdt (twee keer per dag poetsen, flossen, twee keer per jaar tandsteen laten verwijderen en uw tanden laten polijsten, enz.) en dat u uiteraard niet rookt. U kunt de behandeling zonder probleem om de twee jaar herhalen.

* Prijs. Circa ? 600 voor bleaching in de tandartsstoel of ambulant. Eén facing in porselein kost ? 500 tot ? 600.

* Zijn blekende tandpasta’s efficiënt?
Sommige tandpasta’s bevatten schurende partikels die de tanden polijsten en oppervlakkige verkleuringen verminderen. Een dergelijke tandpasta dag in dag uit gebruiken is niet verstandig: het tandglazuur wordt er broos van. Er bestaan ook tandpasta’s die het tandvlees roder maken, zodat het contrast tussen de tanden en het tandvlees vergroot. Ze hebben slechts een tijdelijk effect dat snel verdwijnt. Tot slot zijn er tandpasta’s met blauwachtige partikels (vergelijkbaar met het optische blauwsel in waspoeders) die de tanden iets bleker laten ogen omdat ze het licht weerkaatsen. Dit effect verdwijnt zodra u een glas water drinkt.

Verkleurde tanden door antibiotica

* Probleem. De inname van bepaalde antibiotica (tetracycline) tijdens de kinderjaren kan een al dan niet sterke (grijsbruine tot kastanjebruine) verkleuring van de tanden veroorzaken.

* Oplossing. Als de tanden slechts heel licht verkleurd zijn, kan herhaaldelijk bleachen resultaat opleveren. Maar bij uitgesproken verkleuringen met opvallende kastanjebruine of grijsbruine strepen, zijn facings (schildjes) de enige uitweg. Tussen de tand en het schildje wordt bovendien een contrastmiddel aangebracht want het schildje is zo dun (0,8 mm) dat de verkleuring door het schildje heen zichtbaar kan zijn.

Composietschildjes kunnen meteen en rechtstreeks op de tanden worden geplaatst, zonder dat de tandarts de tand moet slijpen. Op de voortanden zorgt dit voor een verdikking. Deze oplossing is vrij betaalbaar maar heeft ook esthetische beperkingen. Het resultaat oogt minder naturel omdat het materiaal het licht niet weerkaatst en de tand monochroom is (overal dezelfde kleur heeft).

Voor het plaatsen van een porseleinen schildje moet de tand worden voorbereid: de tandarts slijpt 0,8 mm tandglazuur weg zodat hij het schildje mechanisch kan bevestigen en geen agressieve lijm hoeft te gebruiken. Het resultaat oogt erg natuurlijk.

* Complicaties. Geen, behalve dat het tandvlees mettertijd kan terugtrekken. Dan moet de tandarts de tand weer bijslijpen om het schildje weer correct te laten aansluiten.

* Contra-indicaties. Bij mensen die last hebben van bruxisme (onbewust tandenknarsen) kan het schildje loskomen.

* Levensduur. Porseleinen schildjes gaan 10 tot 15 jaar mee, composiet-schildje ongeveer 5 jaar, niet omdat ze minder sterk zijn maar omdat ze op termijn geel worden.

* Prijs. Eén composietschildje kost tussen ? 150 en ? 300. Voor één porseleinen schildje moet u ? 500 tot ? 750 rekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content