Warme temperaturen vervroegen hooikoortsproblemen

De zachte temperaturen in december en de eerste weken van januari spelen niet bepaald in de kaart van hooikoortslijders. Wie allergisch is aan pollen van de els en de hazelaar kan deze dagen al typische klachten ondervinden.

De vervroegde lente maakt dat de katjes van de hazelaars en de uitheemse elzen al aanwezig zijn. De allergieradar heeft deze week ook de eerste verhoogde pollenconcentraties opgetekend.

Het allergene stuifmeel van hazelaar, els en berk is traditioneel het eerste van het jaar maar de warme winter maakt dat die pollen nu al vervroegd in circulatie zijn gekomen. Het zijn overwegend uitheemse soorten zoals de Kaukasische els en de Spaeth, een kruising van Japanse en Kaukasische els, die er extra vroeg bij zijn. Inheemse soorten zoals de witte en zwarte els, volgen dat voorbeeld voorlopig nog niet. Normaal begint dat proces bij deze soorten pas half februari of begin maart.

Voorlopig gaat het op de meeste plaatsen nog om licht verhoogde concentraties pollen maar als het warme weer aanhoudt in combinatie met een relatief droge periode, dan verwachten experten een toename van de hooikoortsklachten. De meeste uitheemse elzen kennen gelukkig slechts een korte bloeiperiode. Bij de meerderheid van de bomen beperkt zich dat tot enkele dagen. Valt die bloei samen met regenweer en wind, dan verdwijnen de prikkelende pollen ook weer sneller uit de lucht.

Ook de hazelaar steven dit jaar af op een erg vroege bloeiperiode. Dat was ook vorig jaar al het geval. De pollenconcentratie van hazelaar ligt wel altijd lager dan die van de els. Of de hooikoortsklachten zich verder door zetten, hangt grotendeels af van het winterweer. Komt er alsnog een koude periode- zoals ook vorig jaar het geval was – dan zal de pollenconcentratie opnieuw teruglopen.

www.airallergy.be

www.allergieradar.nl

Partner Content