© iStock

Waarom muziek een prima slaapmutsje is

Geen verhaaltje maar een streepje relaxerende muziek blijkt een prima manier om sneller de slaap te vatten en beter door te slapen. Psychologen testten verschillende methoden uit bij mensen met slaapstoornissen en ontdekten de magie van de ‘bedtijdsound’.

Slecht slapen is een veel voorkomend probleem dat grote gevolgen kan hebben op de gezondheid. Zo snel mogelijk ingrijpen is een must en dan liefst op een natuurlijke manier. Britse psychologen onderzochten de piste van de muziek bij een groep studenten met slaapproblemen. Relaxerende rustige muziek verlaagt immers de hoeveelheid stresshormoon, waardoor ook het waakniveau vermindert en we makkelijker zouden moeten wegglijden naar een slaaptoestand.

De testgroep werd in drie verdeeld, waarbij een deel relaxerende klassieke muziek meekreeg om af te spelen bij het naar bed gaan. De tweede groep kreeg een audio- of luisterboek mee, en de derde groep moest het zonder hulpmiddel stellen.

Na drie weken testen, bleek dat de meerderheid van de groep muziek -luisteraars was omgevormd tot goede slapers. Een audioboek beluisteren voor het slapengaan, had veel minder effect. Nog geen derde bleek daarvan sneller de slaap te vatten. De deelnemers werden ook onderzocht op symptomen van depressie. Ook die bleken beduidend te verminderen bij de groep die zich met muziek in slaap liet wiegen.

Playlist

Deze nieuwe studie bevestigt eerdere bevindingen bij een groep van 60-plussers met slaapproblemen. Ook bij dat onderzoek bleek dat de helft van de mensen met zware slaapproblemen via de muziektherapie was geholpen.

Wie het zelf wil uitproberen, kiest best een album met – naargelang je smaak- relaxerende klassieke, jazz of blues deuntjes. Je kan natuurlijk ook je eigen favoriete playlist samenstellen. Let erop dat het volume niet te laag staat, dat zorgt voor irritatie maar ook niet te hoog, want dat verhindert inslapen. En laat de tonen van het laatste nummer zachtjes uitdoven. Laat de muziek niet plots stoppen, dan riskeer je wakker te worden van de plotse stilte. Een van onze natuurlijke reflexen wil dat we in waakstand gaan, wanneer het plots stil wordt.

Partner Content