© G.F.

Voor u getest: fitness concept Fuse

400 calorieën verbranden in 30 minuten, dat is wat Fuse belooft. Dit gloednieuwe fitness concept richt zich tot mensen van alle leeftijden en sportniveaus. Het blijkt een combinatie van een groepsles en een individuele toestellen workout, van spiertraining en cardio. Een holistische benadering van de fitness en dat tegen een behoorlijk vinnig tempo. Wij deden de test in fitnesscenter Schilde.

Start

Ik ben niet bepaald een sportdummie- ongeveer 4 à 5 uur per week probeer ik in actie te schieten – maar een fitness bezoek ik quasi nooit. Het vooruitzicht van een langdurige sessie herhalingen aan toestellen, heeft me nooit echt kunnen bekoren. Op dit terrein ben ik dus een absolute beginner, en dat merk ik al snel wanneer Fuse trainer Ronny Du Bois vooraf en alvast in snel tempo de acht oefeningen demonstreert die we tijdens de komende les voor de kiezen krijgen.

Voor een Fuse training staan alle toestellen in een soort vierkant blok opgesteld. Je hoeft je met andere woorden nauwelijks te verplaatsen. De acht deelnemers die samen met mij aan de slag gaan, krijgen elk een startoefening aan een toestel toegewezen. Die zijn erg gevarieerd: van het tillen en draaien met een verzwaarde bal, tot heen en weer lopen met gewichten, pull ups, arm- en buikspieroefeningen en een paar coördinatie – en evenwichtstechnieken. Met de timer in de hand telt de trainer af en vliegt iedereen er meteen in. Mijn collega sporters zijn- toevallig- allemaal vrouwen tussen 30 en 70. Maar voor wie eraan mocht twijfelen, het niveau ligt – zo zal de coach na afloop toegeven- behoorlijk hoog.

Na 45 seconden klinkt het stopsignaal en mag iedereen zijn oefening stopzetten. Tijd voor een eerste – pittige- tussendoortje om de hartslag wat aan te vuren: een halve minuut lang jumping jacks. Een oefening waarbij je telkens een sprongetje maakt , de benen licht openspreidt en de armen omhoog brengt. Veel tijd om naar adem te happen is er niet, want de workout carroussel draait snel door. Iedereen schuift door naar de volgende oefening. Ik beland aan een toestel met touwen en handvaten. Waarvoor die dienen ben ik intussen al vergeten. Maar zo merk ik meteen het voordeel van een ‘mini’ groepsles, de personal trainer is hier altijd in de buurt om de oefeningen nog eens en nog eens en nog eens voor te doen.

Interval

Zo gaat het acht oefeningen lang verder. Elke korte maar intense toestelsessie wordt even onderbroken door een spelletje met een cardio-oefening. Veel springen of lopen maar ook kniebuigingen (squats) jagen de hartslag de hoogte in. Armen, benen en buikspieren komen afwisselend aan bod, om de spiergroepen tussendoor even te laten recupereren. Die intervaltraining zorgt voor de nodige afwisseling en helpt mij alvast om de moed er in te houden. Want hoe lastig ook, heel lang duurt het nooit. De langste oefening liep amper 1 minuut, al voelde dit als één van de langste uit mijn leven.

Meestal eindigen de oefeningen net op het moment dat ik geen volgende herhaling meer aankan, of soms net erna. De trainer is van het enthousiaste type en moedigt je aan om telkens tot het uiterste te gaan. Ik heb het gevoel een personal trainer te hebben, waardoor ik net iets verder raak dan ik uit mezelf aan zo’n toestel zou doen. Maar doordat bij deze manier van sporten iedereen apart werkt, kan je je tempo en je oefening perfect aanpassen aan je eigen niveau. Wanneer we alle toestellen afgewerkt hebben, volgt een korte drinkpauze, gevolgd door de tweede- en laatste- ronde.

Blije gezichten, zure spieren

De gezichten rondom mij blijven elkaar toelachen en ik kan dat helemaal begrijpen. Zo kort en intensief bewegen, jaagt een pak adrenaline door je lichaam en geeft je een instant goed gevoel, tenminste bij elke korte pauze. Samen afzien schept meteen een soort spontane band. Heel wat minder gelukssignalen krijg ik van mijn spieren waar de verzuring al volop heeft toegeslagen. Logisch zal ik achteraf horen, want Fuse is een allround workout waarbij alle spiergroepen- van de romp, rug, armen en benen- aan bod komen. Bij de sporten die ik gewend ben, schieten heel wat van die spieren vrijwel nooit in actie. Vandaag was het voor hen een bijzondere wake up call. De laatste minuten duurden langer dan de eersten maar ik moet toegeven dat dit half uur intensief sporten zo is voorbijgevlogen.

Conclusie

Voor Fuse hoef je inderdaad geen geoefende sporter te zijn, gevorderden kunnen hier in dezelfde groep aan de slag als beginners en je voelt je in amper een half uur van top tot teen getraind. Daarmee speelt Fuse natuurlijk helemaal in op de trend naar korter maar krachtiger trainen. Het grote voordeel is dat je hiermee effectief aan spierversterking kan doen, zonder een lange en vaak saaie workout aan toestellen. Dat maakt deze manier van fitness ook interessant voor wie wat extra gewicht wil wegwerken. Extra spieren geven ook een hogere naverbranding. Tegelijk wordt ook je uithouding aangewakkerd, al is een les van een half uur natuurlijk te kort om je uithouding echt te verbeteren.

Partner Content