Voedingsadditieven: wie raakt daar nog wijs uit?

Voedingsadditieven: wie raakt daar nog wijs uit?

Kleurstoffen, bewaarmiddelen, emulgatoren... In heel veel levensmiddelen zitten additieven. Maar welke stoffen gaan er achter die moeilijke namen en E-nummers schuil? Moeten we ze allemaal bannen? En hoe zit dat met natuurlijke additieven?

Lam, niet per se vet vlees

Lam, niet per se vet vlees

Bij ons wordt lam traditioneel met Pasen geserveerd. Lamsvlees heeft de reputatie vet vlees te zijn, maar dat hoeft niet per se zo te zijn.

Nutriëntgehaltes in sommige voedingssupplementen ver boven voedingsbehoeften

Nutriëntgehaltes in sommige voedingssupplementen ver boven voedingsbehoeften

In sommige voedingssupplementen op de Belgische markt liggen de toegelaten gehaltes aan nutriënten ver boven de voedingsbehoeften, stelt de Hoge Gezondheidsraad (HGR). De raad ziet ook een probleem van "ongebreideld gebruik" als gevolg van reclame waar weinig toezicht op is.

Een ei mag er weer bij

Een ei mag er weer bij

Recente studies tonen aan dat eieren dan toch niet slecht zijn voor onze cholesterol. Ze vormen ook geen bedreiging voor onze cardiovasculaire gezondheid en verhogen al evenmin het risico op een beroerte. Wel integendeel!

Waarin verschillen yoghurt & co?

Waarin verschillen yoghurt & co?

Klassieke yoghurt, kefir, drinkyoghurt... Ze zijn het resultaat van eenzelfde proces: de fermentatie van melk door probiotica - bacteriën en/of gisten. Maar waarin verschillen ze van elkaar?

5 gezonde caloriebommen

5 gezonde caloriebommen

Deze producten zijn heel gezond, maar bevatten verrassend veel calorieën. Ben je aan het afvallen? Laat deze gezonde producten natuurlijk niet weg, maar let wel op de grootte van je porties.

Zetmeelhoudende producten mogen weer!

Zetmeelhoudende producten mogen weer!

Brood, deegwaren, aardappelen... zetmeelhoudende producten hebben geen beste reputatie, maar toch zijn we er dol op. Ze zijn dan ook al sinds mensenheugenis hét basisvoedsel, in alle beschavingen. En dankzij de nieuwe voedingsdriehoek krijgen ze nu eerherstel.

Exclusieve peiling: Zo denken 50-plussers over hun cholesterol

Exclusieve peiling: Zo denken 50-plussers over hun cholesterol

Over gebrek aan aandacht hoeft onze cholesterol niet te klagen. De lichaamsstof is al jaren onderwerp van zowel wetenschappelijk onderzoek als controverse. Bijna de helft van de 50-plussers zegt vandaag dat hun cholesterol te hoog is, maar tegelijk denken velen dat dit niet zo schadelijk is als de wetenschap beweert!

UZ Brussel kan voortaan voeding van kritieke patiënten exacter bepalen

UZ Brussel kan voortaan voeding van kritieke patiënten exacter bepalen

Het UZ Brussel neemt een toestel in gebruik om het metabolisme en het energieverbruik van patiënten in kritieke toestand exact te meten en zo nauwkeuriger te bepalen hoeveel voeding zij nodig hebben. Dat kan een positief effect hebben op de overlevingskans, zegt het ziekenhuis in een persbericht.

Snelle opwarmers

Snelle opwarmers

Warme chocolademelk, koffie, (kruiden)thee... Zalig om op te warmen nu Koning Winter weer aan de macht is. Maar wat is hun voedingswaarde en waar moet je op letten?

Wat doet suiker met je hersenen

Wat doet suiker met je hersenen

Suiker heeft een negatief imago. Het zou verslavend zijn, ADHD veroorzaken en de kans op dementie vergroten. Is dat echt zo?

Eerste Yacon geveild in Roeselare

Eerste Yacon geveild in Roeselare

Voor de eerst keer ooit heeft de REO Veiling in Roeselare de groente yacon geveild. Het van oorsprong Boliviaanse knolgewas werd geleverd door een Poperingse leverancier die daarmee voor een West-Vlaamse primeur zorgt.

Deze producten bewaar je niet in de koelkast

Deze producten bewaar je niet in de koelkast

Stop jij alle groente- en fruitsoorten altijd in je koelkast? Niet meer doen. Het komt de smaak en houdbaarheid niet ten goede. Zo bewaar je ze wel.

Fructose, vriend of vijand?

Fructose, vriend of vijand?

De naam zegt het al: fructose is suiker die van nature in fruit aanwezig is. Soms wordt fructose voorgesteld als een natuurlijke zoetstof, waar de voedingsindustrie overigens almaar gretiger gebruik van maakt. Maar mag je er volop van eten of is het toch opletten geblazen?

Suiker, een dubbele dikmaker

Suiker, een dubbele dikmaker

Jammer dat we van nature zo dol zijn op zoet, want suiker is een 'dubbele' dikmaker. En dan krijgen we er ook nog ongemerkt veel te veel van binnen. Minderen met suiker doe je zo...

Bramen, gezonde vruchten uit het bos

Bramen, gezonde vruchten uit het bos

Augustus en september zijn dé maanden voor bramen. Eerst zijn ze nog wat friszuur, maar als de zon zijn werk gedaan heeft, worden ze heerlijk zoet. De kleine bolletjes zitten vol gezond sap.