© iStock

Voeding voor je kraakbeen

De juiste voeding kan helpen om artrose af te remmen en de kwaliteit van het kraakbeen verbeteren. Een mediterraan dieet en natuurlijke ontstekingsremmers als bondgenoten in de strijd tegen een slijtageproces.

Artrose – soms ook wel slijtagereuma genoemd – tast het kraakbeenlaagje aan dat onze gewrichten beschermt en als een soort schokdemper tussen de botstructuren fungeert. Als dit kraakbeen afslijt, gaan de botten elkaar raken. Artrose kan tegelijk ook het bot zelf doen vervormen waardoor uitsteeksels (osteofyten) ontstaan. Die kunnen vlakbij gelegen zenuwen prikkelen, met pijnklachten tot gevolg.

Aangepaste voedingsgewoonten

“De aanmaak van kraakbeen en bot gebeurt tijdens de kinderjaren. Wie er in deze periode, waarin het kraakbeen snel aangroeit, slechte voedingsgewoonten op nahoudt en bijvoorbeeld veel geraffineerde voeding en suiker gebruikt, krijgt weinig essentiële bouwstenen mee”, vertelt dr. Rudy Proesmans, orthomoleculair arts gespecialiseerd in de impact van voeding op gezondheid.

“Dat kan leiden tot kraakbeen van mindere kwaliteit waardoor zich al op jongere leeftijd artrose kan manifesteren. Van jongs af aan de juiste voedingsgewoonten aanleren, is belangrijk. Maar ook wie al artrose heeft, kan overschakelen naar aangepaste voeding een verschil maken en de pijnklachten doen afnemen. Dit werkt natuurlijk niet zo snel als een pijnstiller of ontstekingsremmer maar bij heel wat mensen geeft het gunstige resultaten. Volhouden is dus de boodschap: pas na drie tot vijf maanden zal je via voeding een verschil merken. Het duurt een poos voor de nutriënten zich over het hele lichaam hebben ingebouwd.”

Gerichte supplementen

Naast voeding slagen ook een aantal supplementen erin het kraakbeen efficiënt te ondersteunen.

  • Glucosaminesulfaat is het bekendste. De stof wordt onder meer gebruikt bij de opbouw van pezen, bindweefsel en kraakbeen. Ze vertraagt de afbraak van gewrichtskraakbeen maar zorgt niet bij iedereen voor even gunstige resultaten. Bepaalde onderzoeken geven ook aan dat de stof minder goed werkt bij mensen met overgewicht, bij ernstige en langdurige artrose. Het supplement wordt gemaakt van de schaal van garnaal, kreeft en krab.
  • Hyaluronzuur is een bouwsteen van kraakbeen. Het komt ook voor in het gewrichtsvocht zelf. Meestal wordt het toegediend via injecties. Vooral bij artrose aan het kniegewricht geeft dit goede resultaten.
  • Van omega 3-vetzuren is 1.000 tot 3.000 mg per dag nodig voor een ontstekingsremmend effect en dat kan je niet alleen uit je voeding halen. Tenzij je elke dag een grote hoeveelheid vette vis verorbert. Omega 3 is belangrijk voor de kwaliteit van het kraakbeen en om ontstekingen te bestrijden.
  • MSM (methylsulfonylmethaan), een zwavelverbinding, verlicht bij sommige artrosepatiënten de gewrichtspijn.

Werkzame plantenextracten

Boswellia is een Indisch kruid met een ontstekingswerende en pijnstillende werking bij artrosepijn. Het vertraagt ook het afbraakproces van het kraakbeen. Het bestaat in capsulevorm. Start met een voldoende hoge dosis (2 x 1.000 mg), na een maand volstaat 2 x 500 mg bij de maaltijd.

Onderzoeken geven aan dat kurkuma erg goed werkt als pijnstiller bij artrose. Daarnaast is het ook ontstekingsremmend. Het werkt niet zo snel als een geneesmiddel, maar wel op wat langere termijn. Je kan het kruid toevoegen aan bereidingen of innemen als een preparaat. Start met een hoge dosis, schakel dan over op een onderhoudsbehandeling.

Partner Content