Vlaamse Liga tegen Kanker lanceert campagne rond mantelzorg

Mantelzorgers zijn dé steun en toeverlaat van zieken. Maar bij hun eigen noden staat (quasi) niemand stil. Daar wil de Vlaamse Liga tegen Kanker verandering in brengen. Zij roept mantelzorgers op om hun ervaringen, zowel positieve als negatieve, te delen.

“Op basis van die verhalen en vele andere anonieme getuigenissen kan de Vlaamse Liga tegen Kanker de belangrijkste problemen en knelpunten waar mantelzorgers mee geconfronteerd worden, in kaart brengen. Op die manier willen we bij de overheid en de zorginstanties ijveren voor oplossingen”, vertelt woordvoerder Bart Lombaerts.


U zorgt voor een naaste met kanker, maar wie zorgt er voor u?

Een greep uit de getuigenissen die al binnenliepen:

“Door de zorgen om onze zoon zijn we een gebroken gezin. Het heeft ons als partners uit elkaar gedreven.”
(Derek, vader van patiënt David)

“Ik kreeg psychologische hulp aangeboden, maar dacht dat ik het niet nodig had. Tot mensen uit mijn omgeving me begonnen te waarschuwen voor een depressie. Nu weet ik wel beter: je hebt enorm veel aan praten in vertrouwen.”
(Marc, zorgt al jaren voor zijn zieke vrouw Anne-Marie)

“Het was zeer zwaar omdat ik dag en nacht voor de zorg instond. Maar nu nog zou ik het op exact dezelfde manier doen. Ik heb namelijk alles gedaan wat ik kon en heb haar wens, thuis kunnen blijven, kunnen waarmaken.”
(Kim, verzorgde haar moeder Gina de laatste twee maanden van haar leven)

“Sinds mijn man ziek werd, is het voor ons veel moeilijker om uitstappen te plannen. Enerzijds omdat hij rolstoelpatiënt is, anderzijds omdat hij zich regelmatig niet goed voelt. Het is dan ook gemakkelijker om thuis te blijven. Waardoor je leven natuurlijk verengt.”
(Rita, neemt de zorg voor haar man Freddy alleen op)

Hebt u soortgelijke of andere ervaringen bij het verzorgen van een naaste? Vul de vragenlijst in op www.kankermeldpunt.be. Mantelzorgers kunnen ook gratis bellen op 0800-35 444

Partner Content