© Getty Images/iStockphoto

Vier op tien mensen stelt tandzorg uit wegens te duur

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Uit onderzoek van Partena Ziekenfonds blijkt dat maar liefst 4 op 10 ondervraagden tandzorg uitstelt uit schrik voor de hoge kosten. Steeds meer mensen nemen daarom een tandverzekering.

Tandproblemen vermijden, zo waarschuwen de tandartsen, begint met een goede preventie: goed poetsen, gezond eten én minimum jaarlijks naar de tandarts trekken. Maar daar wringt het schoentje: ‘Slechts 54% gaat jaarlijks naar de tandarts. Nochtans is voorkomen beter dan genezen. Het kost je het minste last, pijn én geld als je er op tijd bij bent,’ zegt tandarts en woordvoerder van het Verbond der Vlaamse Tandartsen, Stefaan Hanson.

‘Omdat de overheid al jaren te weinig investeert in de terugbetaling van tandzorg, lopen de kosten voor sommige behandelingen evenwel hoog op’, zegt Stefaan Hanson.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block erkent de problemen, maar wijst erop dat de middelen beperkt zijn. Toch ligt er voor volgend jaar drie miljoen euro klaar, onder meer voor kankerpatiënten. Maar die investering is onvoldoende, aldus de tandartsen. Het verbond vreest zelfs dat sommigen zich onnodig een verzekering laten aanpraten. ‘Wie een gezond gebit heeft en dat goed verzorgt, heeft eigenlijk geen bijkomende polis nodig.’

Toch zitten tandverzekeringen in de lift. Steeds meer mensen overwegen de stap om een bijkomende verzekering te nemen, specifiek voor hun tandzorgen – preventief én curatief. De tandverzekering Dentalia Plus van Partena Ziekenfonds groeit per jaar met 10 tot 15%.

‘30% van de nieuwe klanten bij Partena nemen, naast het basispakket aan verzekeringen, ook al meteen de tandverzekering Dentalia Plus erbij’, zegt Sarah Masschelein van Partena Ziekenfonds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content