Vier mensen op de tien slapen slecht

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

42 procent van de Vlamingen is niet tevreden over zijn slaap. 30 procent spreekt ronduit over een slaapprobleem. Dat blijkt uit een enquête van CM bij 3.300 leden. Het ziekenfonds lanceert onder meer een gratis slaaptest als gids naar een gezondere en betere slaap.

De resultaten van het CM-onderzoek zijn verontrustend. Als we een score moeten plakken op onze slaap, dan komen we gemiddeld niet eens aan 6 op 10. 41 procent van de Vlamingen voelt zich niet uitgerust wanneer hij ’s ochtends opstaat. 26 procent heeft overdag last van concentratieproblemen en 13 procent zit vermoeid achter het stuur van zijn wagen.
Van de slechte slapers (zij die aangaven niet tevreden te zijn over hun slaap) zijn er 74 procent die zich – soms tot altijd – de hele dag door vermoeid voelen. Maar liefst 91 procent heeft ’s ochtends het gevoel niet goed uitgeslapen te zijn. 79 procent ligt ’s avonds in bed te piekeren.
‘De cijfers baren ons zorgen’, zegt Griet Rummens, diensthoofd Gezondheidspromotie bij CM. ‘We leiden een jachtig leven. Onze agenda zit overvol. We zitten tot ’s avonds laat op onze computer te tokkelen om toch die laatste update op Facebook of Twitter niet te missen. Maar ondertussen boet onze slaap erbij in. En dat is niet zo onschuldig. Een tekort aan slaap leidt niet alleen tot vermoeidheid, maar veroorzaakt ook concentratiestoornissen en prikkelbaarheid. Je bent ook minder goed bestand tegen ziektes.’

10 mythes over slaap

Over slaap bestaan helaas nog heel wat mythes. Dit zijn er enkele...
1. De uren voor middernacht tellen dubbel. Fout. De eerste uren van je slaap zijn wel de belangrijkste uren omdat dan de diepe slaap overheerst. Kruip je pas rond middernacht onder de wol, dan zijn vooral de uren tussen middernacht en ongeveer 3 uur belangrijk.
2. Als je ouder wordt, verandert je slaap. Juist. Als je ouder wordt, krijg je een meer onderbroken, lichtere en kortere slaap. Senioren hebben vaak aan 6 tot 6,5 uur slaap genoeg. Het duurt niet alleen langer voor je in slaap valt, ook wordt je slaap oppervlakkiger omdat je minder diep slaapt.
3. Je moet minstens 8 uur per nacht slapen. Fout. De gemiddelde behoefte aan slaap ligt ergens tussen de 7 en 8 uur. Maar slaap is heel persoonlijk en voor iedereen verschillend. Kortslapers hebben aan zes uur slaap vaak al voldoende, terwijl langslapers soms negen tot tien uur slaap nodig hebben.
4. Uitslapen in het weekend helpt om slaap in te halen. Fout. Na een drukke werkweek, heb je vaak de neiging om lekker lang uit te slapen in het weekend. Hierdoor creëer je een verschillend slaapritme ten opzichte van de week. Wat je interne klok verstoort. Langer dan een uur uitslapen zorgt ervoor dat je slaapritme verschuift waardoor je ’s avonds moeilijker in slaap geraakt.
5. Elke avond rond hetzelfde uur gaan slapen en elke ochtend rond hetzelfde uur opstaan, helpt voor een goede nachtrust. Juist. Wie elke dag min of meer rond hetzelfde tijdstip opstaat en gaat slapen, vermijdt dat de interne klok ontregeld wordt. Je lichaam krijgt dan ’s avonds ook automatisch het signaal dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Waardoor je ook makkelijker in slaap valt.
6. Een glas wijn voor het slapen zorgt ervoor dat je beter slaapt. Fout. Je voelt je misschien wat suf en hebt de indruk dat je gemakkelijker in slaap valt. Alleen verstoort alcohol het natuurlijke verloop van de slaap. Je slaapt minder diep en wordt vaker wakker zodat je ’s morgens minder uitgerust bent.
7. ’s Avonds intensief gaan sporten, bezorgt je een verkwikkende slaap. Fout. Je kiest beter voor ontspannende activiteiten zoals rustig zwemmen, yoga of wandelen. Intensieve sporten zoals joggen bemoeilijken het inslapen. Voorzie vooral voldoende tijd om je avond af te bouwen, tot rust te komen en letterlijk af te koelen van je sportieve inspanning.
8. Elke ochtend om 5 uur opstaan is niet gezond. Fout. Sommige mensen zijn ochtendmensen en hebben er geen probleem mee om vroeg op te staan. Zolang je voldoende slaapt en overdag goed kunt functioneren, is er geen probleem om dagelijks om 5 uur op te staan.
9. Wanneer je voor een verre reis naar het oosten gaat, heb je meer last van jetlag dan wanneer je naar het westen gaat. Juist. In het oosten komt de zon eerder op dan je gewoon bent. Je lichaam verzet zich hiertegen omdat het vroeger dan normaal moet opstaan en naar bed gaan. In westelijke richting kun je langer opblijven.
10. Vanuit je bed tv kijken, helpt je om gemakkelijker in slaap te vallen. Fout. Van je slaapkamer maak je beter geen verlengstuk van je woonkamer. Tv, computer, tablet, ... houden je actief en wakker.

Met een goede slaaphygiëne kun je problemen voorkomen. CM wil mensen op weg helpen door juiste informatie te geven, misverstanden tegen te gaan en concrete tips aan te reiken. Dat doet het ziekenfonds onder meer met een gratis online slaaptest. De slaaptest en alle info over slaap zijn te vinden op www.cm.be/slaapwel.



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content