Video’s: 10 vragen over borstkanker

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

In oktober staat borstkanker extra in de kijker. Elke vrouw stelt zich vroeg of laat wel eens vragen over borstkanker. Wij legden de 10 meest gestelde vragen voor aan een specialiste. Bekijk de video’s!

Inhoud:

Borstkanker treft in Vlaanderen ongeveer één vrouw op 10. Jaarlijks worden er in Vlaanderen ongeveer 5000 nieuwe gevallen van borstkanker ontdekt, wat de ziekte tot de meest voorkomende kanker bij vrouwen maakt.

Helaas is borstkanker nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen tussen 50 en 69 jaar. De kans om aan borstkanker te sterven neemt toe als het gezwel groter is of als er uitzaaiingen worden gevonden. Hoe vroeger borstkanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op volledige genezing. Vandaar het grote belang van regelmatig preventief onderzoek!

Borstkanker is, zoals elke kanker een woekering van kwaadaardige cellen. Zolang de borstkanker beperkt blijft tot de borst kan hij goed behandeld worden. Borstkanker wordt pas echt gevaarlijk en mogelijk dodelijk als de cellen zich hebben verspreid (uitgezaaid) naar andere delen van het lichaam. Als het gezwel niet wordt verwijderd of bestraald, zullen de kankercellen steeds verder doordringen in het gezonde borstweefsel. Ze kunnen zich dan ook gaan verspreiden via het lymfestelsel. De meeste lymfevaten in de borst leiden naar lymfeklieren in de oksel. Vandaar dat deze bij borstkanker steeds onderzocht en indien nodig ook weggenomen worden. Als borstkankercellen de lymfeklieren onder de arm bereiken, kunnen ze zich van daaruit verder uitzaaien naar andere organen.

Borstkanker roept bij vele mensen heel wat vragen op. En maar goed ook! Want dat betekent dat we ermee bezig zijn, precies wat de bedoeling is van deze borstkankermaand. Maar op die vragen, moet natuurlijk een antwoord komen. Daarom legden we 10 vaak gestelde vragen voor aan chirurg Menke-Pluijmers. U kan haar antwoorden bekijken en beluisteren door op onderstaande vragen te klikken.

Vraag 1: Heb ik na mijn vijftigste meer kans op borstkanker?

Vraag 2: Komt borstkanker ook voor bij mannen?

Vraag 3: Wat zijn de grootste risicofactoren bij borstkanker?

Vraag 4: Is borstkanker erfelijk?

Vraag 5: Heeft zelfonderzoek zin?

Vraag 6: Welke symptomen wijzen op borstkanker?

Vraag 7: Is er een verband tussen borstkanker en de overgang?

Vraag 8: Is borstkanker goed te behandelen?

Vraag 9: Is een borstamputatie altijd noodzakelijk?

Vraag 10: Zijn er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de chemotherapie?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content