Verschillende soorten hepatitis

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Waarin verschilt hepatitis C van hepatitis A en B? Kan de ziekte worden voorkomen? Hoe wordt ze opgespoord en waaruit bestaat de behandeling?

Inhoud:

Hepatitis A
Hepatitis B
Hepatitis C
De overige virussen
Ook zonder virus

Onze lever is een chemische fabriek die een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling en het zuiveren van het bloed. Als hij niet behoorlijk werkt kunnen allerhande ziektetekens ontstaan. Eén van de meest bekende is geelzucht maar ook de overige zijn gelijkaardig voor de verschillende types van hepatitis: koorts, verminderde eetlust, vermoeidheid, donker gekleurde urine, gewrichtspijn, buikpijn, misselijkheid. De diagnose wordt gesteld met een bloedonderzoek waarbij het type bepaald wordt.

Hepatitis A

Via de ontlasting van de ene persoon naar de mond van de andere. Ze is meestal het gevolg van onvoldoende hygiëne: bijv. de handen niet wassen na een toiletbezoek of na het verversen van een luier. In sommige landen door besmet water of voedsel.

Na hoeveel tijd treden symptomen op?

De incubatietijd bedraagt 15 tot 50 dagen, met een gemiddelde van 28.

Wat zijn de gevolgen?

Hepatitis A wordt zelden chronisch. Wie de ziekte gehad heeft, is levenslang beschermd.

Welke behandeling bestaat er?

Geen, de ziekte moet haar natuurlijke verloop kennen. De besmettelijkheid duurt twee weken, maar is meestal reeds voorbij wanneer de symptomen zichtbaar worden. Hepatitis A duurt niet langer dan 6 weken.

Hoe kunnen we de ziekte voorkomen?

  • Door vaccinatie van wie een verhoogd risico loopt zoals wie reist naar een gebied waar veel hepatitis A voorkomt. Twee inspuitingen met 6 maanden pauze geven levenslange bescherming. Er bestaat een gecombineerd vaccin tegen A en B.
  • Door een goede hygiëne: de handen met zeep wassen na contact met stoelgang en voor u met voeding in aanraking komt.
  • Door op reis flessenwater te drinken, fruit te schillen, geen ijs of rauwkost te eten.

Terug naar begin


Hepatitis B

Verschillende soorten hepatitis

Via besmet bloed of bloedproducten en via lichaamsvocht (sperma, vaginaal vocht, speeksel). Overdracht gebeurt vaak tussen druggebruikers die besmette naalden gebruiken, wanneer gezondheidswerkers zich kwetsen aan een besmette naald, bij onbeschermde seksuele contacten, bij het plaatsen van tatoeages of piercings (ook gaatjes voor oorbellen!), bij accupunctuur met slecht ontsmet materiaal,... Een kleine hoeveelheid besmet bloed of vocht is voldoende om besmet te raken. Zwangere vrouwen kunnen het virus bij de geboorte overdragen op hun kind. Ook gezonde personen die chronisch drager zijn, kunnen anderen besmetten.

Na hoeveel tijd treden symptomen op?

Na 45 tot 160 dagen, gemiddeld 120.

Wat zijn de gevolgen?

Hepatitis B kan in 5 tot 10 % van de gevallen chronisch worden en dan soms na jaren leiden tot levercirrose of leverkanker.

Welke behandeling bestaat er?

Tegen acute hepatitis B is er geen behandeling. Tegen chronische hepatitis B bestaan meerdere middelen. PEG-interferon wordt gedurende 48 weken onderhuids ingespoten en ongeveer 30 % geneest. Andere medicamenten zijn lamivudine, adefovir en encetavir.

Hoe kunnen we de ziekte voorkomen?

  • Door vaccinatie: 3 of 4 dosissen voor een volledige en blijvende bescherming. Zuigelingen (hepatitis B maakt deel uit van het zesvoudige vaccin dat aan zuigelingen wordt gegeven) en kinderen van 11-12 jaar worden tegenwoordig gratis ingeënt. Het vaccin wordt terugbetaald tot de leeftijd van 13 jaar. Voor oudere personen wordt het in specifieke gevallen terugbetaald na advies van de adviserende geneesheer of via het Fonds voor Beroepsziekten. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat het vermeende verband tussen hepatitis B-vaccinatie en het ontstaan van multiple sclerose niet op een wetenschappelijke basis berust.
  • Door onbeschermde seksuele contacten te vermijden met personen van wie u niet 100 % zeker bent dat ze niet besmet zijn.
  • Door nooit persoonlijke toiletartikelen te gebruiken van wie besmet is: scheermesjes, scheerapparaten, tandenborstels, naalden,...
  • Wie gaatjes wil laten maken voor oorbellen, een tatoeage of een piercing wil laten uitvoeren, controleert dat het materiaal behoorlijk ontsmet wordt. Dat geldt ook voor acupunctuurnaalden en bepaald materiaal van de schoonheidsspecialiste.
  • Gezondheidswerkers moeten voorzichtig omspringen met scherpe voorwerpen die mogelijk in contact zijn geweest met het bloed van besmette personen.
  • Door bloed van donoren systematisch te screenen op hepatitis B.

Terug naar begin


Hepatitis C

Verschillende soorten hepatitis

Hoofdzakelijk door contact met besmet bloed. Overdracht via seksueel contact is zeldzaam. Veel mensen zijn besmet geraakt door bloedtransfusies van voor alle bloedproducten gescreend werden op de aanwezigheid van het virus (in ons land gebeurt dit sedert juli 1990). Voor het overige zijn de risico’s dezelfde als voor hepatitis B. Ook hepatitis C kan worden overgedragen door gezonde personen die chronisch drager zijn van het virus.

Na hoeveel tijd treden symptomen op?

Na 14 tot 180 dagen met een gemiddelde van 45.

Wat zijn de gevolgen?

Bij 75 tot 80 % van de besmette personen wordt de ziekte chronisch. Hoewel de ziekte vaak zonder symptomen verloopt (waardoor de drager vaak niet weet dat hij ze heeft), is hepatitis C de meest ernstige vorm omdat de chronische ontsteking bij ongeveer 20 % van de gevallen tot levercirrose leidt en soms tot leverkanker (1 tot 4 %). Het aantal mensen dat jaarlijks een levertransplantatie moet ondergaan als gevolg van een hepatitis C-besmetting is de laatste tien jaar aanzienlijk gestegen.

Welke behandeling bestaat er?

Een acute hepatitis C-infectie wordt behandeld met alfa-interferon, chronische hepatitis C met een combinatietherapie met PEG-interferoninspuitingen en ribavirine. Ongeveer 50 tot 90 % van de patiënten geneest met deze behandeling. Alcohol dient vermeden te worden.

Sedert enkele jaren is er een veelbelovende, nieuwe klasse van geneesmiddelen voor bepaalde types hepatitis C, die aan de standaardbehandeling wordt toegevoegd. Deze protease-inhibitoren (ze blokkeren een enzym dat door het hepatitis C-virus aangemaakt wordt) vergroten de kans op genezing en verkorten de behandelingsduur aanzienlijk.

Hoe kunnen we de ziekte voorkomen?

  • Er bestaat geen vaccin.
  • Door nooit persoonlijke toiletartikelen van iemand die besmet is met het virus te gebruiken.
  • Wie gaatjes wil laten maken voor oorbellen, een tatoeage of een piercing wil laten uitvoeren, controleert dat al het materiaal behoorlijk ontsmet wordt.
  • Gezondheidswerkers moeten voorzichtig omspringen met scherpe voorwerpen die mogelijk in contact zijn geweest met het bloed van besmette personen.
  • Door bloed van donoren systematisch te screenen op hepatitis C.

Terug naar begin


De overige virussen

Naast A, B en C, bestaan er vormen van hepatitis door het D-, E-, F- en G-virus.

  • Hepatitis D: als bijkomende besmetting bij hepatitis B. Ze maakt de infectie ernstiger en de kans op chronische hepatitis groter. Wordt op dezelfde manier overgedragen als B. Er bestaat geen vaccin.
  • Hepatitis E: veroorzaakt in ontwikkelingslanden soms kleine epidemieën, vergelijkbaar met A. Geen behandeling en geen vaccin.
  • Hepatitis F: werd slechts één keer gesignaleerd.
  • Hepatitis G: in 1995 ontdekt. Veel dragers maar nog onduidelijk of besmetting tot ziekte leidt en hoe het wordt overgedragen. Zou het niet op de lever gemunt hebben.

Terug naar begin


Ook zonder virus

Sommige gevallen van hepatitis worden niet door een virus veroorzaakt.

  • Alcoholhepatitis: bij wie grote hoeveelheden alcohol drinkt.
  • Auto-immuunhepatitis: chronische hepatitis zonder duidelijke oorzaak. Komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
  • Hepatitis door geneesmiddelen of scheikundige stoffen.

Terug naar begin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content