© Getty Images/iStockphoto

Veralgemening elektronisch voorschrift uitgesteld

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Normaal zouden alle ambulante zorgverleners vanaf 1 januari 2018 nog enkel elektronische voorschriften mogen afleveren. Die datum is nu met enkele maanden uitgesteld.

Over de datum voor de veralgemeende invoering van het elektronisch voorschrift is al geruime tijd discussie. Enerzijds omdat de daartoe benodigde software nog niet voor alle zorgverleners beschikbaar is, anderzijds vragen de artsen een uitstel tot 2021 omdat de invoering van het elektronisch voorschrift dan zou samenvallen met de verplichte invoering van het elektronisch medisch dossier (EMD). Vast staat dat de voorziene datum van invoering van 1 januari 2018 voor enkele maanden wordt uitgesteld, waarschijnlijk tot 1 mei 2018.

Welke voorschriften worden elektronisch?

Het elektronisch voorschrift betreft alle ambulante geneesmiddelenvoorschriften: opgesteld in het kabinet van de voorschrijver, op huisbezoek, in rustoorden en rust- en verzorgingstehuizen of tijdens een (ambulante) consultatie in het ziekenhuis, of in nog andere sectoren waarin ambulante voorschriften gebeuren (bv. in een wachtpost).

De verplichting heeft betrekking op alle geneesmiddelen (op merknaam, stofnaam of in de vorm van een magistrale bereiding), onafhankelijk van het feit of het geneesmiddel vergoedbaar is of niet.

Voor welke zorgverleners geldt het elektronisch voorschrift ?

Het elektronisch voorschrift betreft alle ambulante voorschrijvers (huisartsen, specialisten, tandartsen, en vroedvrouwen).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content