© BELGAIMAGE

Vanaf voorjaar 2017 geen medische kosten meer bij “levende donatie”

Wie tijdens zijn leven een orgaan afstaat, zal binnenkort niet langer moeten opdraaien voor de bijhorende medische kosten die nog volgen na de donatie. Dat heeft het Verzekeringscomité van het Riziv vandaag beslist, zo meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Tot nu toe nam de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging een groot deel van de medische kosten voor een orgaandonatie bij leven voor haar rekening. Een deel bleef echter ten laste van de donor. Maggie De Block: “Wie bij leven een orgaan afstaat, stelt een uitzonderlijk gebaar. Het is essentieel dat we uit respect voor deze mensen alle financiële drempels van orgaandonatie wegnemen.”

Concreet betekent dit dat orgaandonoren geen remgeld meer moeten betalen op de meeste geneeskundige verstrekkingen die worden verricht binnen het jaar na de ziekenhuisopname voor het afnemen van een of meerdere organen. In die periode lopen de kosten namelijk het meest op voor de donor.

Ook de raadpleging en de verstrekkingen betreffende klinische biologie en radiologie moeten de donors van het eerste tot het tiende jaar na de orgaanafname niet meer betalen. Het gaat hier om verstrekkingen die rechtstreeks verband houden met de orgaandonatie.

Momenteel is er een tekort aan donoren en daarom valt het steeds vaker voor dat mensen bij leven een orgaan afstaan.

In 2015 vonden er 90 levende donaties plaats (57 nieren en 33 levers), terwijl datzelfde cijfer voor 2014 en 2013 respectievelijk 107 (67 nieren en 40 levers) en 105 (63 nieren en 42 levers) bedroeg.

Het Koninklijk Besluit met deze maatregelen wordt in de lente van 2017 gepubliceerd en gaat daarna in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content