© GETTY IMAGES

Valse nagels, echte problemen

Kunstnagels geven je handen een elegante, verzorgde look maar onder dat laagje glanzende vernis kan het soms grondig mis gaan.

Er zijn verschillende methoden om je nagel te verfraaien met een semipermanente laklaag. De bekendste zijn de gelnagels. Ze worden in verschillende laagjes aangebracht en onder een uv-lamp of gecombineerde ledlamp gefixeerd. Een tweede optie is acrylnagels aanbrengen via de liquid-methode. De nagelstyliste boetseert een combinatie van poeder en vloeistof op je nagel, die door contact met de buitenlucht meteen droogt. Doe-het-zelvers kunnen aan de slag met opplaknagels. Ze worden vastgehecht met cyanoacrylaatlijm, met vaak wisselende esthetische resultaten. “Maar de meeste gezondheidsproblemen doen zich voor bij gelnagels en acrylnagels”, weet dermatoloog dr. Thomas Maselis, die nagelstylisten adviseert.

Het spreekt voor zich, maar toch wordt er nog tegen gezondigd: alleen gezonde nagels komen in aanmerking voor kunstnagels. “Bespeur je witte vlekjes, strepen of andere verkleuringen op je nagel, begin er dan niet aan maar ga eerst bij de dokter langs. De kunstnagel kan een schimmel, een infectie of zelfs een tumor maskeren, die dan verder kan woekeren. Ook wie lijdt aan acrylaatallergie of de huidontstekingsziekte lichen, of wie zwanger is, mag geen kunstnagels laten plaatsen”, waarschuwt dr. Maselis. Om valse nagels aan te brengen is hygiëne een must. “Bij de voorbereiding worden je natuurlijke nagels schoongemaakt en gevijld, bij voorkeur met een wegwerpvijl, zodat er geen sporen van schimmels of infecties op kunnen overleven.”

Allergische reacties

Allergische reacties komen vooral bij acrylnagels voor. Bijna één op twee nagelstylisten die deze techniek gebruikt, is al gesensibiliseerd of overgevoelig voor de producten waarmee ze werkt. Maar ook wie frequent acrylnagels laat aanbrengen loopt gevaar op een allergie. “Vooral de vluchtige monomeren die vrijkomen wanneer het acrylaat nog vloeibaar is geven aanleiding tot overgevoeligheid. Eenmaal uitgehard veroorzaakt acrylaat veel minder allergieën. Bij gelnagels komen er veel minder monomeren in de lucht vrij en treden er dus minder allergieproblemen op.”

Eens je een acrylaatallergie hebt, raak je die nooit meer kwijt. Deze contactallergie uit zich in de vorm van eczeem of roodheid aan de vingers en handen, opgezwollen vingers, opgezette rode nagelriemen, nagels die loslaten, maar ook als eczeem op afstand: op de kin, de hals, het gezicht. De allergie kan ook elders voor problemen zorgen omdat acrylaat ook voorkomt in bepaalde tandartsmaterialen en lijmen, maar ook in hoorapparaten, kleefpleisters enz.

“De beste manier om een acrylaatallergie te voorkomen is contact met deze stof vermijden of beperken. Nagelstudio’s die de stof gebruiken installeren best een systeem dat de chemische dampen van boven naar beneden afzuigt, zodat ze zo min mogelijk worden ingeademd. Wie vaak met de stof in contact komt, draagt preventief ook best nitril-handschoenen. Latex of vinyl volstaat niet”, adviseert dr. Maselis.

Kant-en-klare opplaknagels maken gebruik van een ander type acrylaat – cyanoacrylaatlijm – die geen contactallergie veroorzaakt.

Uv-bescherming

Als je gelnagels laat plaatsen worden je handen drie tot vier keer – na elk nieuw stroperig laagje – blootgesteld aan intens uv-licht. “Wie deze techniek om de twee weken herhaalt (zolang blijven de nagels intact) stapelt hoge doses uv op. Na een tijdje zorgt dat niet alleen voor huidveroudering aan de handen, maar verhoogt ook de kans op huidkanker op de vingers en onder de nagels. Smeer je handen dus steeds grondig in met beschermingsfactor 50 voor je gelnagels laat plaatsen”, waarschuwt dr. Maselis.

Infecties en schimmels

Gelnagels leggen een afdekplaatje bovenop je natuurlijke nagel. “Het milieu eronder wordt ingekapseld. Is er op dat moment een infectie aanwezig, dan zal die beter kunnen woekeren. Tegelijk zorgt de gekleurde gelnagel voor een camouflagelaagje, waardoor een diagnose pas laat kan worden gesteld. Uit onderzoek naar de aanwezigheid van bacteriën op nagels is gebleken dat acrylnagels de thuisbasis zijn voor veel meer bacteriën dan natuurlijke nagels.Daarom verbieden sommige ziekenhuizen hun personeel om kunstnagels en juwelen te dragen. Wie toch kunstnagels heeft moet de handen extra grondig schrobben om overdracht van infecties te voorkomen”, weet dr. Maselis. Ook schimmels kunnen lang onopgemerkt hun gang gaan onder een laklaag. “Vandaar het advies om regelmatig een pauze in te lassen – na een of twee sessies – en ze zeker niet het jaar rond te dragen. Zo kunnen mogelijke problemen toch tijdig worden gedetecteerd en blijft de kwaliteit van je echte nagels beter gevrijwaard.”

Kunstnagels die langer zijn dan je natuurlijke nagels riskeren als een soort hefboom te fungeren die je echte nagel kan doen loskomen, afbreken en een voedingsbodem vormt voor infecties. “Zeker aan de tenen mogen kunstnagels nooit de eigen nagellengte overschrijden. Wrijving tegen je schoen dreigt je nagel immers naar boven te trekken en los te rukken.”

Correct verwijderen

Ben je je kunstnagels beu of ogen ze niet meer zo glanzend, probeer het laagje dan vooral niet zelf weg te krabben of te vijlen. “Omdat er professionele lijm werd gebruikt, moet die met de juiste producten en technieken worden verwijderd. Daarvoor trek je best opnieuw naar een nagelstyliste om te voorkomen dat de structuur van je nagel beschadigd raakt”, geeft dr. Maselis nog als raad mee.

Partner Content