© G.F.

Vakantie in eigen land? Vergeet uw GFD niet!

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Wie besloten heeft om tijdens de zomervakantie te genieten van de charmes van ons eigen land, doet er goed aan zijn Gedeeld Farmaceutisch Dossier te activeren. Zo kan elke apotheker, waar ook in het land, op elk moment gericht en persoonlijk advies geven.

Wanneer een patiënt naar zijn apotheker gaat, dan houdt die daarvan een Farmaceutisch Dossier (FD) bij. In dat farmaceutisch dossier moet hij verplicht alle voorschriftgebonden medicatie die hij aflevert noteren. Maar om een optimale service te kunnen bieden, noteert de apotheker daarin ook de voorschriftvrije geneesmiddelen en andere gezondheidsproducten (vb. voedingssupplementen) die de patiënt gebruikt en gegevens zoals chronische ziekten, gekende allergieën en intoleranties. Door in dat elektronisch dossier de verschillende geneesmiddelen die zijn patiënt neemt te registreren, kan de apotheker immers eventuele problemen voorkomen zoals geneesmiddeleninteracties, contra-indicaties, dubbelmedicatie en over- of onderdosering.

Toestemming vereist

Het noteren van voorschriftgebonden geneesmiddelen is, zoals gezegd, verplicht. Elke patiënt kan zich echter wel verzetten tegen de registratie van de bijkomende gegevens en dat meedelen aan zijn apotheker. Daar heeft hij echter weinig belang bij. In tegendeel. Wie zijn vakantie in eigen land doorbrengt, doet er goed aan dit Farmaceutisch Dossier raadpleegbaar te maken door andere apothekers.Daarvoor zorgt het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD).

Via het GFD kan niet het gehele farmaceutische dossier maar wel de relevante medicatiegegevens hieruit worden geraadpleegd door het merendeel van de apothekers tot wie een patiënt zich wendt. Ben je bijvoorbeeld met vakantie aan zee, dan kan de apotheker daar, zien welke medicatie jij gebruikt.

Gegevens zijn echter pas raadpleegbaar via het GFD wanneer de patiënt daartoe zijn toestemming heeft gegeven. Die toestemming wordt opgeslagen op het federale platform eHealth. De patiënt kan aan zijn apotheker vragen om het nodige te doen opdat zijn toestemming geregistreerd wordt op het eHealth-platform. Meer dan 3 miljoen landgenoten hebben dat intussen gedaan.

Niet enkel tijdens de vakantie

Uiteraard beperken de voordelen van het GFD zich niet tot de vakantieperiode. Elke apotheker tot wie een patiënt zich richt (met name tijdens de wachtdienst) zou zijn volledige geneesmiddelenhistoriek moeten kunnen raadplegen. Er zijn immers heel wat meer geneesmiddelen of producten die niet goed samengaan dan je zou denken.

Een voorbeeld: Roger (70) heeft last van spierkrampen. In het hotel waar hij al enkele dagen verblijft, drinkt hij bij het ontbijt pompelmoessap... Het cholesterolgehalte van Roger is al 10 jaar lang onder controle dankzij simvastatine, dat hij geregeld inneemt. Aan het begin van de behandeling hadden de arts en de apotheker Roger gewaarschuwd voor het gelijktijdig innemen van pompelmoessap, dat met het geneesmiddel een interactie kan aangaan. Waarschuwingen die Roger deze zomer compleet in de wind heeft geslagen. Om zijn krampen te verlichten, vraagt Roger raad aan de dorpsapotheker. Die raadpleegt Rogers GFD en stelt hem enkele gerichte vragen over de aard van de krampen. Zo wil hij weten of hij pompelmoessap drinkt sinds hij met vakantie is. De waarschijnlijke oorzaak van de krampen is gevonden.

Of een ander voorbeeld: de papa van Sanne (5) komt in het holst van de nacht iets halen “voor heel erge diarree”. De apotheker stelt vast dat er onlangs ibuprofen werd aangekocht... Dankzij het GFD kan de apotheker Sannes papa waarschuwen voor het gebruik van ibuprofen. Dat product wordt vaak toegediend bij hoge koorts, maar is formeel afgeraden in geval van diarree en dehydratatie. Ibuprofen zal deze immers verergeren, met alle risico’s van dien voor de gezondheid van het kind (in dit geval een risico op acute nierinsufficiëntie).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content