© DIRK BILLEN

Vaccin doorgelicht

Vaccins zijn er om je preventief te beschermen tegen verre of nabije infectieziekten, of als behandeling bij kanker. Dit speelt zich in je lichaam af voor en na de toediening.

Eerst de prik

Een preventief vaccin bestaat meestal uit een antigeen. Dat is een stof die is afgeleid van de ziektekiem waartegen het vaccin je moet beschermen. Soms gaat het om levende afgezwakte organismen. Dit antigeen wordt meestal gekoppeld aan een adjuvans, een stof die het effect van het antigeen in je lichaam versterkt.

Dan de immuunrespons

Vrij snel nadat je een vaccin krijgt toegediend, komt er in je lichaam een ontstekingsreactie op gang en starten allerlei inwendige processen. Zo wordt je immuunsysteem geactiveerd om geheugencellen op te wekken die deze specifieke ziektekiem bij een toekomstig contact snel herkennen. Tegelijk wakkert het vaccin de productie aan van antistoffen tegen de ziektekiem. De antistoffen en de specifieke geheugencellen vormen nadien een team dat de wacht houdt tegen deze belager.

Daarna de bescherming

Je lichaam heeft nu immuniteit opgebouwd tegen deze ziekteverwekker. Afhankelijk van het type vaccin ben je maanden, jaren tot zelfs bijna levenslang beschermd. Kom je in contact met dit pathogeen, dan gaat er in je lichaam een alarmbel rinkelen die de geheugencellen en de antistoffen stimuleert tot een doelgerichte actie, waardoor de ziekmaker buiten wordt gehouden.

Partner Content