Uw voeten in topvorm

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

U wilt graag uw sandalen uit de kast halen zodra de zon van de partij is? Prima idee, maar dan is het nu de hoogste tijd om schoon schip te maken met eelt en al die andere problemen die uw voeten ontsieren.

Onze voeten leveren elke dag enorme inspanningen en toch behandelen we ze vaak stiefmoederlijk. We moffelen ze weg in sokken en nauwe schoenen. Nu we weer naar open zomerschoene grijpen, is het het uitgelezen moment om ze eens onder handen te nemen.

Een dagelijks ritueel

Alles begint bij de noodzakelijke, dagelijkse voetverzorging.

Was uw voeten één, eventueel zelfs meer dan één keer per dag in een lauw badje.

Spoel de zeep grondig af met zuiver water.

Droog uw voeten goed af, vooral tussen uw tenen, om te voorkomen dat bacteriën en schimmels zich hier gaan nestelen.

Schuur na het voetbad overdreven eeltvorming met een vochtige puimsteen of een eeltsponsje. Met een goede peelingcrème (bijv. Scholl ruwe huid peeling of Crème exfoliante pour les pieds van Daniel Jouvance) bekomt u hetzelfde effect.

Knip de teennagels indien nodig met een nageltang recht af, niet ovaal zoals de vingernagels. Dit om ingroeien te voorkomen. Vijl de nagelrandjes glad.

Duw de nagelriem û dat is de dunne huid bij de inplanting van de nagel û één keer per week terug. Dit doet u met een bokkenpootje na het aanbrengen van een nagelriem-remover (bijv. van Herôme) die u eerst even hebt laten inwerken. Knip de nagelriem nooit af! Hij vormt een natuurlijke bescherming voor het nagelbed. Ook het verwijderen van losse velletjes is een delicaat werk dat u beter overlaat aan een pedicure.

Masseer vervolgens uw voeten met een voetbalsem (bijv. Callusan hydro, Scholl ultra hydraterend of Crème nourrissante pieds secs van Jouvance) om te voorkomen dat ze ruw en droog worden. Werk van de tenen naar de hielen toe. Dit bevordert de bloedcirculatie.

Wist u dat...

  • de voet een ingewikkelde structuur is van 26 botjes, bijeengehouden door 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren zodat hij in alle mogelijke richtingen kan bewegen
  • een voet ± 125 000 zweetkliertjes telt
  • 9 op de 10 volwassenen af te rekenen hebben met voetproblemen
  • vrouwen viermaal meer voetklachten hebben dan mannen
  • een mens dagelijks gemiddeld 9000 stappen zet. Met andere woorden: dat hij in zijn hele leven meer dan vier keer rond de wereld stapt!

Kies de juiste schoenen

Verkeerde schoenen kunnen de oorzaak zijn van het ontstaan of het erger worden van voetproblemen. Of omgekeerd: de juiste schoenen kunnen veel klachten voorkomen. Maat, vorm en materiaal spelen een belangrijke rol. Schoenen moeten gekozen worden in functie van de bouw van uw voeten, de activiteiten die u ermee wilt verrichten (een wandelschoen en een sportschoen zijn niet hetzelfde) en de omgeving waarin u ermee op stap gaat. Ten slotte hebben voeten ook de neiging om met de leeftijd, onder invloed van het lichaamsgewicht dat ze moeten torsen, door te zakken.

Koop de juiste maat. Heel wat mensen lopen rond met te kleine schoenen omdat ze hun hele leven vasthouden aan dezelfde maat. Nochtans kan net als de vorm, ook de lengte van uw voeten in de loop der jaren veranderingen ondergaan. Stap in de winkel dus altijd even rond met beide schoenen aan. Wanneer u stapt zullen uw tenen zich strekken en zal uw voet langer zijn dan wanneer u blijft stilstaan. Maar koop uw schoenen ook weer niet te groot want hierdoor gaat de voet schuiven in de schoenen, waardoor blaren en eelt ontstaan.

Het type dat de meeste steun geeft is een gesloten schoen, die sluit met veters of riempjes met klittenband.

Geef de voorkeur aan modellen met een flexibele zool die de vorm van uw voet volgt bij het stappen en de schokken absorbeert. Geen plateauzolen! Zorg dat uw schoenzool uit een antislipmateriaal bestaat.

Let erop dat uw voorvoet voldoende ruimte heeft in de breedte en dat de schoen niet knelt op de wreef. Hou er rekening mee dat uw tenen ook ruimte nodig hebben in de hoogte en koop alleen schoenen die meteen goed zitten. Ga er niet vanuit dat de pijn die een naad of een stiksel veroorzaakt, na verloop van tijd wel zal verminderen.

Koop schoenen in natuurlijke materialen die de voeten laten ademen, zoals leer.

Kies voor een hieltje van 1,5 tot 4 cm. Te hoge hakken zorgen voor onnatuurlijke krommingen van de rug. Te platte schoenen kunnen dan weer rug- en hielpijn veroorzaken.

De hielversteviging (‘contrefort’) moet stevig zijn maar mag geen wrijving geven ter hoogte van de achillespees.

Schoenen zetten zich naar uw voet en zijn bijgevolg iets persoonlijks. Draag daarom geen schoenen van anderen en geef ze ook niet door.

TIP Koop uw schoenen aan het einde van de dag. Uw voeten zijn dan meestal een beetje uitgezet wat soms een halve schoenmaat verschil kan geven. Zo voorkomt u dat u de volgende ochtend nauwelijks nog in uw nieuwe schoenen raakt.

Extra aandacht bij suikerziekte

De voeten van een diabetespatiënt vergen extra aandacht. Door de minder goede doorbloeding van de voeten, kunnen ze makkelijker wondjes oplopen die ook veel moeilijker genezen. Bovendien zijn soms ook de kleine zenuwuiteinden aangetast, waardoor de gevoeligheid vermindert en de suikerzieke niet voelt dat hij wondjes aan de voeten heeft opgelopen. Daarom is een perfecte dagelijkse voethygiëne uiterst belangrijk en moet u extra waakzaam zijn voor eventuele problemen.

  • Hebt u diabetes, loop dan nooit op blote voeten.
  • Besteed extra aandacht aan de aankoop van schoenen en laat u hierbij helpen door een deskundige. Voel met uw hand in de schoen of er geen oneffenheden of naden zijn.
  • Controleer uw schoenen telkens u ze gaat aantrekken om te voelen of er geen
  • steentjes inzitten of andere voorwerpen die een wonde zouden kunnen veroorzaken.
  • Inspecteer dagelijks uw voeten op kleine wondjes, eventueel met behulp van een spiegel.
  • Ontsmet elk wondje meteen en vermijd elke druk op die plaats zodat de wonde voldoende kans krijgt om te genezen.
  • Probeer nooit zelf eelt of likdoorns te verwijderen, maar laat dit doen door een pedicure.

Pak problemen meteen aan

Voetproblemen vergen een deskundige aanpak. Blijf er niet mee rondlopen. Kleine problemen zoals het verwijderen van eelt en likdoorns kunnen verholpen worden door een pedicure. Met voetafwijkingen (die vaak aan de basis liggen van steeds weerkerende likdoorns) en ernstige eeltproblemen weet een podoloog raad. Wratten, voetschimmels en dergelijke zijn dan weer het domein van de (huis)arts.

Eelt

Wat? Eelt is een beschermende verdikking van de huid op plaatsen waar de druk groot is of waar wrijving optreedt. Het is een natuurlijk verdedigingsmechanisme. Eelt is enkel storend als de eeltlaag zo dik wordt dat ze een pijnlijk en branderig gevoel geeft.

Behandeling: na een voetbad wordt de eeltlaag verwijderd met een eeltspons of een puimsteen. Maar let op: te veel eelt weghalen werkt het probleem in de hand!

Likdoorn

Wat? Een likdoorn is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een kegeltje met de punt in de huid gericht. Een likdoorn ontstaat wanneer op een specifieke plek de druk extra hoog is. Deze eeltkern drukt op de zenuwuiteinden wat pijn veroorzaakt. Likdoorns manifesteren zich vooral op de tenen (zeker bij hamer- en klauwtenen), tussen de tenen (als ze tegen elkaar drukken) en op de buitenkant van de kleine teen.

Behandeling: een likdoorn moet vakkundig verwijderd worden door een pedicure. Daarna moet de gekwetste huid tijdelijk gespaard worden door de druk erop te beperken. Likdoorns hebben een duidelijke oorzaak (extra druk). Pas wanneer die weggenomen wordt, zal de likdoorn wegblijven.

Eeltkloven

Wat? Wanneer eelt droog wordt, kunnen er kloven ontstaan die bloeden en ontsteken. Vooral als u in de zomer vaak op blote voeten rondloopt zal de eelt makkelijker uitdrogen en treden er bijgevolg sneller kloven op.

Behandeling: een hydraterende voetzalf voorkomt kloven. Laat het eelt verwijderen wanneer het dik en droog wordt. Een open kloof kunt u behandelen met een ontsmettende zalf zoals betadine. Een niet-bloedende kloof kunt u bijvoorbeeld verzorgen met levertraanzalf.

Blaren

Wat? Een blaar ontstaat door prikkeling van de diepere huidlagen die daardoor overvloedig een waterig vocht afscheiden. Hierdoor komt de opperhuid los. De oorzaak is meestal slechtpassend schoeisel waardoor de schoenen gaan schuren.

Behandeling: een blaar die geen pijn doet prikt u beter niet open, om infectie te voorkomen. Bescherm de blaar met een Compeed-pleister en laat deze zitten tot de blaar genezen is. Vaak doet een blaar echter pijn. In dat geval wordt er na ontsmetting met een steriele naald (een naald die u eerst even in het blauwe gedeelte van een vlam hebt gehouden) een fijn gaatje in de blaar (dus enkel in de bovenhuid) geprikt, waarna het vocht er voorzichtig met een schone zakdoek of een steriel gaasje wordt uitgedrukt. U kunt ook de Rode-Kruismethode toepassen: trek met een zuivere naald een katoenen draad door de blaar. De draad zal het vocht laten weglopen. Ontsmetting is belangrijk omdat een open blaar makkelijk ontsteekt.

Zweetvoeten

Wat? Sommige mensen kampen met een extreem verhoogde zweetuitscheiding, soms over het hele lichaam, soms enkel aan de voeten. De oorzaak kan een stofwisselingsstoornis of een emotionele stoornis zijn, maar ook het dragen van synthetische sokken en schoenen. Een bijzondere vorm van zweetvoeten, gekenmerkt door de onaangename geur, noemt men bromhydrosis. Hierbij speelt de afbraak van hoornstof door bacteriën en schimmels een rol.

Behandeling: draag leren schoenen (zowel de buitenkant als de binnenbekleding) want zij laten de voet voldoende ademen. Draag uitsluitend sokken in natuurlijke materialen zoals katoen en wol. Was uw voeten regelmatig met koud water en trek elke dag schone kousen aan. Verlucht uw voeten regelmatig. In de apotheek, de drogisterij of bij uw pedicure zijn speciale poeders en deosprays te koop die het zweten verminderen en tegelijk ontgeurend werken. Er bestaan ook wegwerpzooltjes die het zweet opnemen. Aarzel niet om bij een ernstig probleem een arts te raadplegen.

Ingegroeide nagel

Wat? Wanneer de scherpe rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt, geeft dit pijn en kan in de nagelplooi eelt of een likdoorn ontstaan. Dit is het begin van een ingegroeide nagel waarbij de nagelpunt in de huid dringt en het omliggende zachte weefsel wordt verwond, waardoor het ontsteekt. Vooral bij de grote teen durven de nagels wel eens ingroeien. Oorzaken zijn: een verhoogde druk door te smalle schoenen, een te kort of te rond geknipte nagel, een afwijkende voetstand, een bolle nagelvorm,...

Behandeling: in eerste instantie kan een kleine spie uit de nagel, samen met de ingroeiende nagelsplinter verwijderd worden. De nagelrand wordt mooi gladgemaakt, gereinigd en ontsmet. Een kleine tamponade voorkomt dat de nagel opnieuw ingroeit. Als dat nodig is, kan een podoloog ook een nagelbeugel aanbrengen die de vorm van de nagel corrigeert. In ernstige gevallen kan een stukje nagel samen met een stukje van het nagelbed verwijderd worden. Een ontsteking moet behandeld worden door de nagelrand dagelijks te ontsmetten en regelmatig een voetbadje te nemen, bijvoorbeeld met zeezout.

Kalknagel

Wat? Men spreekt van een kalknagel bij een duidelijk verdikte nagel met een opeenstapeling van meerdere hoornlagen boven elkaar. De nagel vertoont dan meestal een geel-bruine verkleuring.

Behandeling: de verdikking moet beperkt worden door de nagel regelmatig door de pedicure met een frees te laten afvlakken. Zoniet ontstaat een verhoogde druk met alle problemen van dien.

Voetschimmel

Wat? Schimmels groeien het snelst in een vochtige en warme omgeving. En dat is nu precies wat onze voeten – die voortdurend in schoenen zitten – in ruime mate te bieden hebben. Ongeveer 20 % van de Belgen heeft dan ook last van voetschimmels. Risicofactoren voor deze infectie zijn: zweetvoeten, het blootvoets betreden van gemeenschappelijke douches, kleedkamers, zwembaden, sauna’s,... en onvoldoende tijd nemen om de voeten goed af te drogen, vooral tussen de tenen. Ook diabetespatiënten lopen een verhoogd risico (zie kader Extra aandacht bij suikerziekte). Typische kenmerken zijn: jeuk, roodhuid, schilfervorming, blaasjes en vorming van kloven tussen de tenen.

Behandeling: een schimmelinfectie verdwijnt niet spontaan en kan zich zelfs uitbreiden tot andere delen van het lichaam. Een aangepaste behandeling is dus noodzakelijk. De voeten moeten gewassen worden met een antiseptische zeep (bijvoorbeeld Betadermyl) en daarna goed afgespoeld en afgedroogd. Eén- tot tweemaal per dag wordt een antischimmelcrème (Canestene, Daktarin, Mycospor, Nizoral, Pevaryl,...) of een anti- schimmelpoeder (Daktarin, Spreemyk) aangebracht. Deze behandeling moet voortgezet worden tot twee weken na het verdwijnen van de symptomen.

LET OP Trek dagelijks propere sokken aan en was ze bij hoge temperatuur. Behandel uw schoenen met antischimmelpoeder. En houd er rekening mee dat voetschimmels kunnen doorgegeven worden via gemeenschappelijk gebruik van sokken, handdoeken, badmatjes of schoenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content