© ISTOCK

Tips voor een zorgeloze zomer

Insectenbeten, maag- en darmklachten, zonnebrand... Typisch zomerse ongemakken die je kan vermijden met een paar slimme voorzorgsmaatregelen en een dito reisapotheek!

De zomervakantie is ideaal om slaap in te halen! Maar je nachtrust – en dat deugddoende dutje overdag – is pas echt verkwikkend als je niet de hele tijd geplaagd wordt door jeuk! Thuis is een muskietennet boven je bed de beste oplossing: een 100% natuurlijk en uiterst doeltreffend middel om muggen op afstand te houden. Ga je met vakantie? Stop dan zeker een muggenwerend middel in je reisapotheek.

Wespen en bijen laten zich door deze middeltjes helaas niet afschrikken. Om wespenen bijensteken te vermijden, moet je dus andere voorzorgsmaatregelen nemen. Eet je buiten, dan doe je er goed aan voedsel en suiker- of alcoholhoudende dranken niet langer op tafel te laten staan dan nodig. Dol op picknicken? Kijk uit met geopende drankblikjes: een wesp kruipt daar heel snel ongemerkt in.

Om helemaal niets aan het toeval over te laten, gebruik je beter geen parfum en geen geparfumeerde producten zoals een deodorant, bodymilk of zonnecrème, want die lokken insecten. En laat die bontgekleurde outfit ook maar in de kast, want wespen – en dat is echt geen fabeltje – zijn dol op felgekleurd textiel.

Onmisbaar in je reisapotheek

  • Medicatie tegen reisziekte
  • Geneesmiddel tegen diarree
  • Medicatie tegen maagpijn en misselijkheid
  • Geneesmiddel tegen zure oprispingen
  • Laxeermiddel
  • Pijnstiller
  • Antiallergicum
  • Middel tegen ooginfecties
  • Zalf voor bloeduitstortingen, kneuzingen en verzwikkingen
  • Pleisters en blarenpleisters
  • Verband en ontsmettingsmiddel
  • Pincet of tekentang

Wees bedwantsen te slim af

Almaar meer mensen gaan op reis. Bovendien doen we dat niet alleen vaker, we reizen ook steeds verder. Een van de onaangename gevolgen van dat ongebreideld reizen is de opmars van de bedwants. Dat beestje ter grootte van een appelpitje plant zich razendsnel voort, zodat een woning in een mum van tijd volledig onder de bedwantsen kan zitten. Om in geen geval zo’n vies vakantiesouvenir mee naar huis te brengen, inspecteer je best eerst nauwgezet je hotelkamer of huurwoning. Controleer de lakens en de matras op sporen van bedwantsen: zwarte of rode vlekjes kunnen verpletterde bedwantsen zijn of uitwerpselen van de beestjes. Leg je kleren niet op planken of in laden, maar hang ze op kapstokken in een kast. Doe je koffer dicht en berg hem weg op hoogte.

Vermoed je, eenmaal terug thuis, dat je toch in aanraking bent gekomen met bedwantsen, laat je bagage dan in de garage of zelfs buiten staan. Sorteer snel je was en stop die in plastic zakken die je hermetisch afsluit. Was vervolgens de inhoud van elke zak op 60 graden: een bedwants overleeft die temperatuur niet. De plastic zakken gooi je weg in een vuilnisbak buiten. Kleren die je niet kunt wassen op 60 graden, breng je naar de stomerij. Vertel daar over je vermoeden van bedwantsen, zodat ze de juiste maatregelen kunnen nemen. Tot slot stofzuig je zorgvuldig de binnenkant van je koffers om echt elke onwelkome gast kwijt te zijn.

Vergeet je vaccins niet!

Een reis naar een exotische bestemming gepland? Vergeet niet dat voor tal van landen inentingen verplicht zijn (bv. tegen hepatitis A, gele koorts, buiktyfus, polio). Meer informatie vind je op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be) of op www.gezondheidspas.be

Geef constipatie en verteringsproblemen geen kans

Tijdens onze vakantie breken we met vaste gewoonten. Dat we dan al eens tijdelijk met constipatie kampen is dus niet onlogisch. Om dat euvel te verhelpen, zijn natuurlijke middelen zoals gedroogde pruimen (of aangelengd pruimenextract) in eerste instantie de beste keuze. Ook Psyllium, een product op basis van de vliesjes rond de zaden van de Plantago ovata-plant, is een probaat middel: die zaadhuiden bevatten veel vezels, waardoor constipatie al na twee of drie dagen wordt verlicht. “Zowat de helft van de mensen vindt baat bij bereidingen op basis van planten – ik denk dan bijvoorbeeld aan sennathee – die in de apotheek te krijgen zijn”, aldus dokter Hubert Louis (gastro-enteroloog, Erasmusziekenhuis, Brussel). De Wereldgezondheidsorganisatie erkent de vruchten en bladeren van de sennaplant – die al in het oude Egypte werden gebruikt – inderdaad als ‘kortdurende behandeling bij occasionele constipatie’.

Gezond de lucht in

Veiligheid staat vandaag voorop bij vliegtuigreizen, maar qua hygiëne kan er nog een tandje worden bijgestoken. Vliegtuigcabines worden na elke vlucht gepoetst en ontsmet, maar dat neemt niet weg dat heel wat, ook schadelijke, bacteriën overleven. Om te achterhalen hoe vuil vliegtuigen eigenlijk zijn analyseerden microbiologen het interieur van verschillende toestellen van meerdere maatschappijen. De resultaten zijn verrassend. Niet de toiletten of de veiligheidsgordels, maar wel de klaptafels herbergen veruit het grootst aantal bacteriën. Blijkbaar worden die tafeltjes nauwelijks gereinigd, terwijl net daar je maaltijd wordt geserveerd en er dus een hoog risico bestaat dat de bacteriën naar je mond worden overgebracht. De onderzoekers adviseren dan ook om direct contact van voeding met het tafeltje te mijden of het oppervlak zelf te reinigen met wat handalcohol.

Nog meer tips voor een gezonde reis

1. Drink voldoende water tijdens een vlucht om gehydrateerd te blijven: één tot twee glaasjes per uur. Zachte lippen vormen een goede indicatie van voldoende hydratatie.

2. Ontsmet je handen na elk toiletgebruik

3. Loop niet blootsvoets rond

4. Hydrateer je neus voldoende met een spray. Een droge neus en keel verstoren het natuurlijke drainagesysteem om bacteriën en virussen te verwijderen.

5. Gebruik je eigen dekens en lakens.

Vergeet ook niet geregeld te drinken en geef met het oog op een vlotte darmtransit de voorkeur aan water met veel magnesium. Toch liever een echt laxeermiddel? Stimulerende laxatieven (bisacodyl) die rechtstreeks de zenuwen van de dikke darm prikkelen, werken snel maar mogen slechts korte tijd worden gebruikt. Osmotische laxatieven (macrogol), die water aantrekken in de dikke darm en op die manier de stoelgang bevorderen, mogen langere tijd worden gebruikt zonder gevaar op gewenning.

Om geen last te hebben van een opgeblazen gevoel of zware maag, mijd je beter te copieuze maaltijden. Eet niet te veel uien, paprika’s en look – die verteren moeilijk – en drink niet te veel koolzuurhoudende dranken, koffie of thee. Je zal je zen voelen.

Partner Content