© Getty Images/iStockphoto

Terugbetaling medicatie hepatitis C kan ziekte uitroeien

Een team van Belgische leverspecialisten en academici is na onderzoek tot de vaststelling gekomen dat het aantal besmettingen met hepatitis C drastisch kan afnemen, als de overheid de nieuwe medicijnen tegen de ziekte zou terugbetalen. In dat geval moet het zelfs mogelijk zijn om tegen 2030 de ziekte uit te roeien, aldus de wetenschappers.

Niet alleen zou het aantal nieuwe besmettingen met een derde dalen, de mortaliteit zou zelfs met de helft verminderen, stelt het team van professoren uit de ziekenhuizen en universiteiten in Leuven, Brussel, Gent, Hasselt en Antwerpen.

“Indien België de revolutionaire geneesmiddelen wel zou terugbetalen, betekent dit op termijn bovendien een besparing van enkele tientallen miljoenen euro’s voor de gezondheidszorg”, zegt prof. dr. Dominique Vandijck van de UHasselt. “Bij ongewijzigd beleid zal het aantal hepatitis C-gevallen tegen 2030 verdubbelen, hoewel het perfect mogelijk is om de ziekte tegen 2030 uit te roeien.”

De gedetailleerde resultaten van het onderzoek zullen dit voorjaar gepubliceerd worden in The Journal of Viral Hepatology.

Vandaag zijn er naar schatting 70.000 Belgen besmet met het hepatitis C-virus, waarvan de helft niet eens weet dat ze drager zijn. Hepatitis C veroorzaakt doorgaans pas na jaren ernstige leverproblemen. De onwetendheid zorgt ervoor dat het virus steeds meer verspreid raakt. De risicopatiënten – onder andere de mensen geboren tussen 1951 en 1975 – hebben er alle belang bij om zich te laten screenen via hun huisarts, zeggen de specialisten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content