© Getty Images/iStockphoto

Suiker, een dubbele dikmaker

Jammer dat we van nature zo dol zijn op zoet, want suiker is een ‘dubbele’ dikmaker. En dan krijgen we er ook nog ongemerkt veel te veel van binnen. Minderen met suiker doe je zo...

Suiker en je bloedsuikerspiegel

Suikers leveren niet alleen loze calorieën, ze stimuleren ook nog eens het hongergevoel, waardoor je nóg meer suiker gaat eten. Eet je een suikerrijke snack, dan reageert het lichaam daar meteen op met de afgifte van een grote hoeveelheid insuline in het bloed. Daardoor daalt de bloedsuikerspiegel weer, maar schiet daarin een beetje door: je bloedsuiker wordt te laag en je snakt opnieuw naar iets zoets. Een ‘slimme manier’ dus, waarop suiker je dik maakt. En ook een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

Hoeveel suiker mag je eigenlijk eten?

De Wereld Gezondheidsorganisatie raadt aan om de dagelijkse suikerinname te beperken tot minder dan 10 procent van de totale dagelijkse energie-inname. En daar vallen dus álle suikers onder, ja ook die in fruit, groente, granen en melk. En uiteraard de geraffineerde suikers. Helaas krijgen we gemiddeld veel meer binnen, namelijk zo’n 20 procent van de dagelijkse energie-inname bestaat uit suikers.

Goed verstopt

Alle suikers, zowel de natuurlijke als de geraffineerde, zijn opgebouwd uit dezelfde bouwstenen. Het is de verpakking die het verschil maakt. Natuurlijke suiker in een appel is bijvoorbeeld veel minder geconcentreerd dan diezelfde suiker in appelsap. Ook fruitsap ‘zonder toegevoegde suiker’ is dus een suikerbom dankzij de aanwezigheid van véél natuurlijke vruchtensuikers. Het betekent alleen dat aan de natuurlijke suikers niet nog eens extrageraffineerde suiker werd toegevoegd.

En neem nu magere yoghurt met fruit. Weinig mensen weten dat zo’n potje ongeveer evenveel suiker bevat als een stroopwafel, want ‘mager’ slaat op het vetgehalte en niet op de suiker. Wie dus’s ochtends ontbijt met een glas vruchtensap ‘zonder toegevoegde suiker’ en een potje ‘magere’ fruityoghurt, zit al op de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker. De tweede slinkse manier waarop suikers dik maken, is dus dat ze zich in heel wat voedingsmiddelen laten verstoppen.

Eerst lezen, dan eten

Wie minder suiker wil eten, moet zich eerst bewust worden van de verborgen suikers. Lees dus de etiketten van alle voedingsmiddelen die je koopt. Er zijn veel verschillende benamingen voor suiker, zoals: dextrine-maltose, glucosestroop, fructosestroop en glucosefructosestroop. Ook honing, agavesiroop, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker zijn suikers. En ze zitten heus niet alleen in producten waaraan suikers zijn toegevoegd, zoals koek, snoep, frisdrank en gebak, maar ook in bijvoorbeeld ketchup, mayonaise, mosterd, dressings, soep en zelfs vleeswaren. Maar het mooie is wel dat hoe minder suikers je eet, hoe minder trek je krijgt in zoetigheid. Dus minderen met het eten van suikers maakt ook weer op twee manieren slank.

Bron: Plus Special Gezondheid

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content