© G.F.

Slechtziendheid: je moet het beleven om het te begrijpen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Met deze slogan nodigt de Brailleliga ons uit om zelf slechtziendheid te beleven en zo deze aandoening beter te begrijpen. Want slechtziende mensen zien slechts gedeeltelijk wat er zich in hun omgeving afspeelt en ondervinden grote moeilijkheden bij het uitvoeren van alledaagse handelingen.

“Slechtziendheid? Daar bestaan toch oplossingen voor: een bril, lenzen,...” Helaas volstaan die hulpmiddelen niet voor iedereen. Slechtziende mensen blijven zeer slecht zien, zelfs na optische correctie (bril, contactlenzen) of na een chirurgische ingreep om het zicht te verbeteren. Naargelang de oogaandoening die aan de basis ligt, bestaan er vele vormen van slechtziendheid: verlies van het perifere zicht, verlies van het centrale zicht, enkel nog zien in bepaalde delen van het gezichtsveld, zeer wazig zien, enz.

Nood aan meer begrip

Slechtziendheid is niet makkelijk te vatten en roept nog altijd vele misvattingen op. Daarom voert de Brailleliga nog tot 22 maart campagne onder het motto “Slechtziendheid. Je moet het beleven om het te begrijpen.”

Op diverse manieren wordt tijdens deze campagne getracht om aan iedereen de wereld te tonen zoals slechtziende mensen die zien.

Misschien heb je ze al gezien, de bushokjes in Brussel, Antwerpen, Hasselt, Charleroi en Luik waarvan je de affiche niet goed kunt zien. Op het glas is immers een filter aangebracht die diabetische retinopathie (een oogaandoeningen waar mensen met suikerziekte mee af te rekenen kunnen krijgen).

En zo zijn er nog meer initiatieven. Er bestaan immers verschillende oogaandoeningen, die het zicht elk op een andere manier aantasten. Sommige treden plots op, andere dan weer geleidelijk aan of in verschillende fasen. Een groot deel van deze aandoeningen is leeftijdsgebonden en komt vooral voor bij 60-plussers.

Op de website van de Week van de Brailleliga staan meerdere filmpjes die tonen hoe de wereld eruit ziet voor mensen met glaucoom, cataract, LMD, reitintis pigmentosa,...

Nieuwe gids voor slechtzienden

Om personen die te kampen krijgen met slechtziendheid te informeren over hun rechten en mogelijkheden, heeft de Brailleliga ook een praktische gids samengesteld. Deze gratis gids zal worden uitgestuurd naar de professionals uit de medisch-sociale sector, zoals oog- en huisartsen, optiekers, thuiszorgdiensten, enz. Zij kunnen de gids gratis meegeven aan slechtzienden.

Je kan de gids ook hier aanvragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content