Rauw is gezond, bereiden is beter

24/06/17 om 16:54 - Bijgewerkt om 17:04

Bron: Plusmagazine

Je hoort het wel vaker: door je voedsel te koken, vernietig je bepaalde voedingsstoffen. Maar dat is wat kort door de bocht, want door je eten te garen, neem je andere nutriënten op. Koken speelt dan ook een belangrijke rol in de evolutie van de mens.

Wat als we de geschiedenis van de mens zouden laten beginnen met een gebraden antilopebout? Op het eerste zicht een wat bizarre vraag, maar ze is het stellen echt wel waard. Want 1,9 miljoen jaar geleden, dus lang voor de homo sapiens ten tonele verscheen, namen de schedel en de hersencapaciteit van onze mensachtige voorouders spectaculair toe. Als je weet dat onze hersenen zeer veel energie verslinden, was dit een nooit geziene evolutie, die enkel te verklaren valt door een plotse en forse verbetering van het voedingspatroon. 'Onweerlegbare archeologische bewijzen zijn er nog niet, maar vandaag schrijven paleontologen deze plotse ontwikkeling toe aan het feit dat onze voorouders rond die tijd hun vlees gingen garen', klinkt het bij Pierre Leclercq, voedingshistoricus en kok van het archeorestaurant in Ramioul.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 2 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Plus Magazine-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Plus Magazine

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners