Prostaatkanker: een nieuwe therapie

Een minderheid van de prostaatkankers reageert niet op de bestaande behandelingen. Voor patiënten die hiermee geconfronteerd worden, komt wellicht een nieuw geneesmiddel op de markt, dat de levensduur verlengt.

Wat de zogenaamde incidentie betreft – het aantal nieuwe ziektegevallen in een bepaalde periode -, is prostaatkanker momenteel de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Sommige gevallen worden bestempeld als indolent, wat impliceert dat de ziekte niet of nauwelijks impact heeft op de levensverwachting van de patiënt. Andere gevallen, die vroegtijdig worden gedetecteerd, bieden mooie kansen op genezing. Toch is 20 tot 30% van de postaatkankers niet te genezen. “Het zijn de agressieve kankers bij patiënten die hervallen zijn, metastasen hebben en voor wie de hormonotherapie (het wegvangen van het mannelijke hormoon) en de klassieke chemotherapie geen resultaten geven”, verduidelijkt prof. Jean-Pascal Machiels, oncoloog in het kankercentrum van het universitair ziekenhuis Saint-Luc in Brussel.

Een nieuwe chemotherapie op basis van Cabazitaxel laat nu toe de levensduur van deze ongeneeslijk zieke patiënten met maanden te verlengen. “Dat klinkt niet indrukwekkend, maar een groot voordeel is dat de levenskwaliteit van sommige patiënten wordt verbeterd door de pijn die door de metastasen wordt veroorzaakt, te verminderen”, preciseert Prof. Machiels.

Niet iedereen reageert even positief

Net zoals de klassieke chemotherapie wordt Cabazitaxel intraveneus toegediend. “We beginnen met drie of vier behandelingen, met telkens een tussentijd van drie weken. Daarna wordt een bilan opgemaakt. Indien het lichaam van de patiënt goed reageert, dat wil zeggen wanneer hij er voordeel uithaalt zonder te veel nevenwerkingen (braakneigingen, risico op infecties...) kan de behandeling verdergezet worden, tot tien keer.”

Niet iedereen reageert op dezelfde manier. “Er is een individuele variatie”, zegt prof. Machiels, “zowel wat de ongewenste effecten betreft, als in het profijt dat uit het geneesmiddel wordt gehaald. Het is aan de arts om de behandeling aan te passen aan de patiënt met het oog op een optimale levenskwaliteit.”

Wellicht over een jaar beschikbaar

Deze therapeutische doorbraak is het resultaat van een klinische studie die werd uitgevoerd in 26 landen, met 755 patiënten. “België heeft een belangrijke bijdrage geleverd, het was één van de vijf landen die de meeste patiënten rekruteerden”, zegt prof. Machiels, die overigens zelf verantwoordelijk was voor de Belgische deelnemers.

Momenteel wordt de behandeling met Cabazitaxel geëvalueerd bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMEA). “Nadien zou het geneesmiddel beschikbaar kunnen worden in heel België, en ook terugbetaald. Maar dat zal zelfs bij een positieve evaluatie nog ongeveer een jaar duren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content