Patiënten krijgen inspraak

Met het startschot van het ‘Observatorium voor chronische ziekten’ krijgen patiënten – bij monde van patiëntenverenigingen -werkelijk inspraak bij het overheidsbeleid.

Al in 2008 stelde minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) in het kader van het ‘Programma voor de verbetering van de levenskwaliteit met chronische ziekte 2009-2010’ de oprichting van een ‘Observatorium voor chronische ziekten’ voor. De langdurige onderhandelingen om tot de regering Di Rupo I te komen hebben voor jarenlange vertraging gezorgd.

Twee afdelingen

Volgens het organigram valt het Observatorium voor chronische ziekten onder de Wetenschappelijke Raad van de Dienst Geneeskundige Verzorging van het Riziv. Het Observatorium zelf omvat twee afdelingen: een wetenschappelijke en een raadgevende.

De Wetenschappelijke Afdeling omschrijft “de tenlasteneming van geneeskundige verzorging verleend aan patiënten met een chronische ziekte”.

De Raadgevende Afdeling van haar kant “heeft als opdracht de behoeften van deze patiënten
te evalueren”.

Minister Onkelinx lijst de belangrijkste doelstellingen van het Observatorium op. Belangrijk is dat het Observatorium zorgt voor de erkenning van personen met een chronische aandoening. Ook de informatiedoorstroming naar alle betrokken partijen toe is voor verbetering vatbaar. De administratieve rompslomp is voor patiënten vaak een lijdensweg op zich en aan ereenvoudiging
toe. De integratie van de chronisch zieken in de samenleving en de toegang tot chronische zorg kunnen nog veel beter.

Kennis patiënten erkend

Leidend ambtenaar Ri De Ridder is verheugd dat het Observatorium eindelijk van start kan gaan: “Chronische ziekten zijn een complexe materie. Het gaat ook over levenskwaliteit, comorbiditeit, sociaal-economische problemen en solidariteit. Bij de besluitvorming hierover hadden patiënten bijna geen inspraak. Met dit Observatorium komt daar eindelijk verandering in.”

Als voorzitter van de Wetenschappelijke Afdeling is Prof. Jean-Pierre Baeyens bijzonder verheugd dat het Observatorium eindelijk uit de startblokken is geschoten: “De wereld van de artsen is verschillend van de wereld van de patiënten. In het Observatorium staat de patiënt centraal en
hebben ze inspraak.” Micky Fierens, de voorzitter van de Raadgevende Afdeling, zei onomwonden dat dit een “grote dag voor patiëntenverenigingen” was. “Eindelijk beseft iedereen dat bij de patiëntenverenigingen een enorme kennis over een bepaalde aandoening aanwezig is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content