© Getty Images/iStockphoto

Pak voetproblemen meteen aan

Voetproblemen kunnen je loopcomfort behoorlijk aantasten. Van kalknagels tot wratjes of zweetvoeten. Laat virussen, schimmels en bacteriën niet met je voeten spelen!

Voetzoolwratjes

“Er zijn wel 100 verschillende virussen die wratten kunnen veroorzaken. Je vindt ze op vloeren van zwembaden, hotelkamers, sauna’s.... Via een piepklein wondje dringen ze je voetzool binnen, waar de besmette huidcellen zich pijlsnel delen tot wratten”, legt dermatoloog dr. Thomas Maselis uit.

Voorkomen? Ben je gevoelig, zwem dan met neopreen zwemsokken, een soort voetbadmuts. En draag slippers op hotel of in de sauna.

Behandelen? Best zo snel mogelijk want je kan zowel jezelf als anderen blijven besmetten. Voetwratten verdwijnen uiteindelijk vanzelf maar het kan vijf tot tien jaar duren voor je afweersysteem het virus herkent!

Bij kleinere voetzoolwratten kan je aanstipvloeistof gebruiken op basis van zuren of producten aanwenden die de wratten uitdrogen op basis van alcohol. Op zoek naar een natuurlijk middel? Smeer elke dag het oranjegele sap van het plantje stinkende gouwe op je wrat. Verder zijn er honderden volkswijsheden tegen wratten waarvoor geen wetenschappelijk bewijs is, al is het wel zo dat er een link bestaat tussen je brein en je afweersysteem.

Maar werken thuisbehandelingen niet, raadpleeg dan zo snel mogelijk de dokter voor een klassieke therapie waarbij de besmette huidcellen worden verwijderd door ze te bevriezen met vloeibare stikstof. Thuistoestellen zijn voor voetwratten vaak niet koud genoeg.

Putjeszolen en zweetvoeten

Kleine kratervormige putjes in je voetzool worden veroorzaakt door een bacteriële huidinfectie (pitted keratolysis). Je huid komt hierdoor los en dat geeft jeuk, irritatie, schilfering. Dit komt vooral voor bij zweetvoeten. De stinkende geur is niet afkomstig van het zweet maar van de bacteriën die het zweet omzetten in zuren.

Voorkomen? Wissel elke dag van schoenen zodat je die zeker twee dagen kunnen verluchten en uitdrogen. Kies voor leren schoenen en katoenen sokken.

Behandelen? De bacteriële infectie wordt behandeld met alumi – niumzouten tegen transpiratie en een ontsmettende gel. Ook schoenen zijn vaak besmet. Laat ze uitdrogen of stop ze enkele dagen in een plastic zak in de diepvries. Ontsmet je voeten en verse sokken voor je nieuwe schoenen aantrekt.

Zweetvoeten kan je onder meer aanpakken door je voeten goed te wassen met een antibacteriële zeep of alcogel om de bacteriën te doden en zo de kwalijke geurtjes te verwijderen. Heb je last van overmatig zweten, dan kan iontoforese helpen. Hierbij wordt een elektrische gelijkstroom door je voeten gestuurd. Een veelbelovende behandeling voor de toekomst is het gebruik van radiofrequenties. Daarbij worden zweetklieren definitief vernietigd door radiogolven.

Kalknagels

Sommige kalknagels zijn het gevolg van een schimmel maar ook andere oorzaken zijn mogelijk zoals te nauwe schoenen, een huidziekte, een slechte doorbloeding. Vooral de grote teen is vatbaar. Een gezonde teennagel groeit gelijktijdig naar voor en naar boven. Wanneer dat evenwicht verstoord raakt, verdikt de nagel en duwt die het nagelbed omhoog.

Behandelen? Is er geen schimmel in het spel, dan helpt een medische pedicure die de nagel dunner maakt en bijvijlt.

Schimmels

Op de voeten manifesteren schimmels zich meestal het eerst tussen teen vier en vijf. Dat zorgt voor witachtige kloofjes, die pijn en jeuk kunnen geven. Op je voetzool kan schimmel droge, schilferige plekken en soms vochtblaasjes veroorzaken.

Voorkomen? Droog na het douchen of zwemmen steeds grondig je voeten en tenen af met een aparte droge handdoek, een tissue of de haardroger. Je voeten, sokken en schoenen regelmatig inspuiten met antischimmelpoeder werkt ook preventief maar helpt niet als behandeling!

Behandelen? Best wel, want een schimmel kan zich verspreiden naar de rest van je voet en naar je nagelbed. Op deze plek is een behandeling veel complexer. Voetschimmel kan je best bestrijden met antischimmelcrèmes of tabletten.

Als de schimmel doordringt tot de nagel, is een maandenlange behandeling nodig. Twee fenomenen doen zich gelijktijdig voor: de schimmel groeit vanop de nagel naar binnen, terwijl de nagel zelf naar buiten groeit. Met ouder worden, groeien nagels trager en wint de schimmel dus terrein. Je nagel kleurt witgeel, groen of bruin en wordt dik en brokkelig.

In de beginfase kan een schimmeldodende tinctuur (apotheek) die je aanbrengt als een soort nagellak soelaas brengen. Is ruim de helft van je nagel al aangetast, dan is meestal een maandenlange medicatiekuur en verwijdering van een deel van je nagel nodig.

Partner Content