Oorpijn tijdens het vliegen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Wie met vakantie gaat, komt vaker in situaties waarbij zich plotse drukverschillen kunnen voordoen. Het opstijgen en landen van een vliegtuig is het duidelijkste voorbeeld, maar het kan evenzeer zijn tijdens het duiken, het nemen van een snelle lift in een wolkenkrabber, een autorit door de bergen... Je kan dan last hebben van dichtploppende oren en zelfs van behoorlijke oorpijn.

Het oor bestaat uit drie delen: het buitenoor (auris externa), het middenoor (auris media) en het binnenoor (auris interna). Het middenoor wordt door de buis van Eustachius verbonden met de neusholte en de keelholte. Deze ongeveer 35 millimeter lange en 2 tot 3 millimeter brede buis, kun je zien als de drukregelaar van het binnenoor.

Het trommelvlies

De buis van Eustachius laat als een soort ventiel lucht door tussen neus en middenoor, zodat de luchtdruk aan beide kanten van het trommelvlies gelijk blijft. Normaal gesproken wordt de druk in het oor continu aangepast aan de druk in de omgeving.

Een vliegtuig is een drukcabine. Tijdens de vlucht wordt de luchtdruk in de cabine ongeveer constant gehouden, maar deze druk is lager dan we op zeeniveau gewend zijn. Tijdens het opstijgen wordt de druk geleidelijk aan lager. In het afgesloten middenoor ontstaat daardoor een te hoge druk ten opzichte van de omgeving. In dit geval is de vliegtuigcabine. Daardoor zal het trommelvlies naar buiten bollen. Na enige tijd is de buis van Eustachius bij de meeste mensen is staat de druk weer in evenwicht te brengen. Geeuwen, slikken en niezen kunnen daarbij helpen omdat daarbij de buis van Eustachius een beetje opengerekt wordt. Je hoort dan als het ware een ‘ploppend’ geluid wanneer de buis van Eustachius opent.

Pijn door overdruk

Het opbollen van het trommelvlies geeft bij de meeste mensen een doofheid die verdwijnt zodra het drukevenwicht zich herstelt. Sommige mensen ervaren echter pijn, die zeer hevig kan zijn. In heel uitzonderlijke gevallen kan het trommelvlies beschadigd geraken. In sommige gevallen treedt ook duizeligheid op.

Problemen van langdurige doofheid en pijn kunnen zich voordoen wanneer de slijmvliezen gezwollen zijn, bijvoorbeeld door een verkoudheid of een allergie (vb. hooikoorts). Door de zwelling kan de buis van Eustachius haar taak als ventiel niet naar behoren vervullen. Bij een zware verkoudheid, griep of een oorontsteking is het af te raden om het vliegtuig te nemen.

Tips om oorpijn en doofheid te voorkomen

  • Maak geen vliegreis als je verkouden bent.
  • Flink slikken kan helpen om de oren weer ‘open’ te krijgen. Kauw daarom op kauwgom of sabbel op een snoepje zodat je makkelijker en vaker slikt.
  • Geeuwen of je onderkaak bewegen kan eveneens helpen.
  • Eventueel kan je een ‘Valsalva-manoeuvre’ uitvoeren: knijp je neus dicht en houdt deze dicht, adem diep in door de mond, pers krachtig en slik tijdens het persen. Herhaal dit eventueel een aantal keren.

Wanneer een arts raadplegen?

Wanneer de oorpijn langer dan een halve dag aanhoudt, is het verstandig om een arts te raadplegen. Hetzelfde geldt voor als je oren dicht blijven zitten. Misschien heb je dan te maken met een oorprop die tegen het trommelvlies aanzit. De prop laten verwijderen lost dan het probleem op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content