Nitrieten in charcuterie: een onderschat gevaar

22/06/18 om 21:00 - Bijgewerkt op 23/06/18 om 09:20
Uit Plusmagazine van 24/05/18

Bij het bereiden van ham, salami en andere bereide vleeswaren worden vaak nitraten en nitrieten toegevoegd. Hoewel deze additieven wettelijk toegestaan zijn, blijken ze wel schadelijk voor de gezondheid.

Zijn nitraten en nitrieten in bereide vleeswaren schadelijk voor je gezondheid? Een eenvoudige vraag, waarop het antwoord heel wat ingewikkelder is. Want zelfs als je niet elke dag bereide vleeswaren eet, krijg je toch een hoeveelheid van deze chemische stoffen binnen. Nitraten zijn namelijk alom aanwezig in de natuur, bijvoorbeeld in de vorm van salpeter (al is het weinig waarschijnlijk dat je die kristallen op vochtige muren oplikt) of in grondwater. "Nitraat is essentieel voor de plantengroei", legt Serge Pieters, voedingsdeskundige en professor dieetleer aan het Institut Paul Lambin, uit. "Het stelt planten in staat om stikstof te absorberen, wat voor hen onontbeerlijk is. In sommige groenten, zoals sla, selder en spinazie, vind je dan ook hoge dosissen nitraat terug." En dan zijn er nog de nitraten in drinkwater, waar ze in beperkte hoeveelheid toegelaten zijn (max. 50 mg/l).
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 2 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Plus Magazine-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Plus Magazine

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners