Niet langer last van schimmelallergie

De ene schimmel is de andere niet. Dus niet elke schimmelallergie is hetzelfde. Welke soort schimmels zijn er? Hoe kom je er achter of je gevoelig bent voor schimmels en hoe voorkom je dat je klachten krijgt?

Schimmels behoren tot de belangrijkste stoffen waar mensen allergisch voor zijn: allergenen. Het zijn micro-organismen die bestaan uit schimmeldraden, voortplantingsorganen en sporen. Deze schimmeldraden en sporen worden door de lucht verspreid en kunnen bij inademing allergische klachten geven. Schimmels tref je overal in de dagelijkse omgeving aan.

Binnen of buiten?

Schimmels kun je opsplitsen in twee soorten: intramurale en extramurale. Intramurale schimmels bevinden zich op muren van oude huizen, behang, badkamer en op houten vloeren. Deze komen voornamelijk in voorjaar en herfst voor. Extramurale schimmels bevinden zich in rotte bladeren, planten, bomen en aarde van tuin of bos. Zij komen vooral van juni tot en met september voor. Schimmels geven de voorkeur aan een vochtig, warm klimaat.

Herkenning

De allergie is te herkennen aan symptomen die gelijk zijn aan die van de hooikoortspatiënt. Klachten treden op aan de luchtwegen als een constant of periodiek optredende verkoudheid. Door het eten van bedorven voedsel/drank kan zich ook een schimmelallergie voordoen in het maag/darmkanaal. In een vergevorderd stadium kan een schimmelallergie tot astma leiden.

Het vinden van de schimmels die verantwoordelijk zijn voor de allergie is moeilijk. Aan de hand van een dagboek moet de patiënt bijhouden waar, wanneer en na het eten van welk voedingsmiddel de klachten zich voordoen. Door middel van huidtests kan de arts vaststellen om welke schimmels het gaat.

Behandeling

Je huisarts kan door middel van een huidtest de ziekmakende allergenen vaststellen. Hyposensibilisatie is een methode waarbij de patiënt minder gevoelig gemaakt wordt. Er wordt een extract van het ziekmakend allergeen ingespoten of in druppelvorm ingenomen om zo een natuurlijke afweer op te bouwen. Geneesmiddelen kunnen alleen klachten verminderen, maar niet genezen.

Adviezen en tips

  • Zoek naar schimmelplekken in huis (binnenzijde van buitenwanden, waar het vochtig en warm is). Maak deze plekken goed schoon. Verwijder eventueel zelfs het behang.
  • Gebruik geen ventilatoren of luchtbevochtigers.
  • Verwijder hydroculturen, plantenbakken met veel water, uit huis tijdens de behandeling.
  • Zorg voor goede ventilatie in de woning, zodat geen schimmelplekken kunnen ontstaan.
  • Bewaar voedingsmiddelen goed.
  • Beperk werken in de tuin.
  • Laat bederfelijke voedingsmiddelen niet te lang liggen en vernietig ze zo gauw u bederf denkt te bespeuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content