© Getty Images/Wavebreak Media

Na de fitness weer piekfijn naar kantoor

De middagpauze is het ideale moment om te fitnessen. De praktische bezwaren die ons zouden kunnen tegenhouden, zijn makkelijk te omzeilen.

Veel vrouwen zouden niets liever doen dan tijdens de lunchpauze even in het fitnesscenter binnen te wippen.
Ze hebben groot gelijk want geregeld oefenen houdt het lichaam jong en geeft ons energie. We voelen dat het goed doet, maar toch komt het er vaak niet van omdat we ons door praktische problemen laten tegenhouden. Enkele nuttige tips kunnen helpen.

Hoe verliest u zo weinig mogelijk tijd?

Een middagpauze is snel voorbij. Om geen tijd te verliezen in het verkeer, zoekt u een vlot bereikbare fitnesszaal dicht bij het werk. Als u toch de auto moet nemen, let dan ook op de parkeermogelijkheden.
Op de dagen dat u traint, houdt u daar ’s ochtends rekening mee bij het aankleden.
Trek geen truitje aan met 36 knoopjes en geen lange jas die niet in uw kastje past. Juwelen? Niets belet u om een horloge, kleine oorringen, lichte ringen of armbanden te dragen. Halssnoeren en grote stenen zijn minder praktisch. Kostbare juwelen laat u vanzelfsprekend thuis: een kastje is geen kluis.

Wat moet u drinken?

Drink voor, tijdens en na het oefenen veel water, liefst zonder prik. Als uw training niet langer dan een uur duurt, kunt u alleen voor en na drinken. Het belangrijkste is dat u voldoende vocht krijgt. Water is voor de spieren wat olie voor een motor is: het smeert ze. Wacht dus niet met drinken tot u dorst hebt. Hebt u zin in koffie of thee? Geen probleem. Veel sportieve mensen hebben een kopje koffie nodig om op dreef te komen. Maar overdrijf er niet mee, uw spijsvertering zal er u dankbaar voor zijn. Wees ook voorzichtig met frisdranken die heel veel calorieën in de vorm van snelle suikers bevatten.
Ze geven een bruuske energiestoot maar als reactie daarop kan uw suikerspiegel dalen. In veel fitnesscentra kunt u een milkshake bestellen, wat ideaal is na de inspanning. Informeer wel naar de hoeveelheid calorieën, want sommige drankjes die gemaakt zijn voor topsporters kunnen tot 1500 calorieën bevatten! Als u veel transpireert en dus veel mineralen verliest, volstaat water niet. Drink dan liever vruchtensap om uw dorst te lessen.

Wat eet u voor en na?

U hebt misschien al gemerkt dat u na een inspanning zelden honger hebt. Tijdens het sporten gaat het bloed naar de organen die de inspanning moeten leveren:
het hart, de longen, de spieren. Het spijsverteringsstelsel werkt dan trager. Daarom is het verstandig voor de training de lever niet te belasten. Eet iets lichts, bijvoorbeeld een banaan: ze bevat meer calorieën dan ander fruit, is niet zuur zoals appelen of sinaasappelen en levert een flinke dosis koolhydraten (trage suikers) en mineralen, zoals kalium, dat heel belangrijk is voor de spieren.
Hebt u na het sporten geen honger? Beperk u dan tot een energiereep, een boterham of een stuk fruit. Eet u niets, dan zult u ’s avonds in de verleiding komen om teveel te eten.

Hoe vermijdt u dat u te erg transpireert?

Veel vrouwen slaan de douche over en beperken zich tot een deodorant. Fout. Die enkele minuutjes in de douche zijn de moeite waard, niet alleen omdat hygiëne belangrijk is maar ook omdat het warme water de vermoeide spieren ontspant.
Het stimuleert bovendien de bloedsomloop, zodat uw hydraterende melk nog beter haar werk zal doen.
Laatst klaagde een vrouw dat ze na het douchen nog meer transpireerde. Wat deed ze? Ze eindigde haar training met tien minuten steppen. Nu is het zo dat we pas 10 tot 15 minuten na de inspanning transpireren – het mechanisme is bedoeld om het lichaam af te koelen en blijft dus duren tot de temperatuur voldoende is gedaald. Daarom deze tip: doe de zwaarste oefeningen in het eerste deel van uw training en eindig met stretchen.
Op die manier duurt het geen kwartier voor u stopt met transpireren en naar de douche kunt.

Ai, mijn mascara! Oei, mijn haar!

Omdat uw hoofd goed is voor een derde van de transpiratie, krijgen uw foundation en mascara het tijdens het sporten zwaar te verduren. Neemt u geen voorzorgen, dan zal de schade zo erg zijn dat u ze niet meer kunt herstellen zonder u helemaal opnieuw op te maken. Gelukkig kunt u het ergste voorkomen.
? Compact poeder houdt beter stand dan foundation. Gebruik ook voor uw ogen, wenkbrauwen en wangen producten op poederbasis. Als u transpireert, zal het poeder gelijkmatig verdwijnen, zonder sporen na te laten.
? Kies watervaste producten en breng uw mascara niet te dicht bij de onderkant van de wimpers aan.
? Kijk of uw wenkbrauwpotlood vocht verdraagt door in de badkamer lauw water op uw gezicht te verstuiven. Potlood met een ‘droge’ stift blijft meestal goed zitten.
Veeg transpiratie nooit met de rug van uw hand van uw gezicht, ook al zweet u nog zo erg. Neem een handdoek en bet uw gezicht.
? Ga niet met uw gezicht onder de douchestraal staan! ’s Avonds hebt u nog alle tijd om uw huid te verzorgen. Ga eventueel met een vochtig washandje over uw gezicht. Dan volstaat het dat u uw make-up lichtjes bijwerkt. Omdat de inspanning uw bloedsomloop stimuleert, zal uw huid sowieso mooi stralen .
? Gebruik op de dagen dat u traint geen haarlak of gel, zeker niet op de haarwortels want die zullen vochtig worden. Ingewikkelde kapsels houden niet van transpiratie!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content