Modem: communicatie op maat van personen met een beperking

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Modem verleent advies over communicatiehulpmiddelen aan personen met een be-perking en hun omgeving. Een aangepaste muis of toetsenbord is slechts één voorbeeld dat communicatie kan vergemakkelijken.

Na een jaar noodgedwongen windstilte gaat Modem opnieuw van start. De Thomas More hogeschool en Rotonde vzw nemen vanaf 2016 Modem onder hun vleugels. Impulssubsidies van Vlaanderen en de provincie Antwerpen geven de doorstart een substantieel duwtje in de rug.

Ondersteunende technologie

Speciale communicatietoestellen, alternatieve randapparatuur, aangepaste tablets, het zijn maar een paar voorbeelden van hulpmiddelen die mensen met een beperking kunnen ondersteunen. Dit gaat van mensen met ALS of dementie die niet meer kunnen praten tot kinderen met een motorische beperking die in de klas een aangepaste computer gebruiken. Het grote aanbod aan oplossingen en de snelle technologische evolutie maken het moeilijk om door het bos de bomen te zien. Gespecialiseerd advies maakt het makkelijker de juiste keuze te maken.
23 jaar lang was Modem een referentie met een werkterrein in heel Vlaanderen. Eind 2014 hield het oude Modem op te bestaan. Antwerps gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid Peter Bellens bleef met een aantal mensen zoeken naar een oplossing. “Toen Modem onder de vleugels van het provinciale Gouverneur Kinsbergen Centrum werkte, werden jaarlijks duizenden mensen in Vlaanderen verder geholpen. Wegens een gebrek aan financiële middelen door een afgeslankte provinciale taakstelling werd de werking noodgedwongen stopgezet. We wilden de gebruikers uiteraard niet in de kou laten staan. Zonder dit advies hebben honderden mensen met een handicap letterlijk geen stem. Daarom hebben we alles op alles gezet om organisaties te vinden die dit succesvolle initiatief wilden overnemen. Ik ben dan ook opgetogen dat Thomas More hogeschool en Rotonde vzw hiervoor de handen in elkaar slaan en vanaf 2016 Modem overnemen”, aldus Peter Bellens, gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid in de provincie Antwerpen.
Impulssubsidies van Vlaams minister Jo Vandeurzen en van de provincie Antwerpen maken het plaatje voor de doorstart ook financieel rond.

Naar een netwerk van experten

Het nieuwe Modem blijft therapeuten en andere mensen in voorzieningen voor personen met een beperking ondersteunen met informatie en advies. Via een netwerk van experten, geeft Modem advies aan iedereen die het nodig heeft, onafhankelijk van leeftijd, aard van de handicap of relatie met een voorziening.
“Communicatiemiddelen zijn een essentiele ondersteuning voor vele mensen met een handicap. Ze evolueren echter snel waardoor de cliënt zelden weet wat er allemaal bestaat en welk product precies voor hem geschikt is. Het vernieuwde Modem bundelt net deze expertise en houdt permanent het overzicht op innovatieve technologieën. Daardoor is Modem een rechtstreekse ondersteuning voor álle mensen met een communicatiehandicap, of ze nu thuis wonen of elders”, zegt minister Vandeurzen.
Meer info: www.modemadvies.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content