© G.F.

Minder prikken voor diabetici

Voor heel wat diabetespatiënten komt een einde aan het dagelijkse bloedprikken. De ziekteverzekering betaalt vanaf 1 juli een revolutionaire sensor terug die continu hun suikerspiegel monitort, zonder dat ze zich daarvoor hoeven te prikken.

De nieuwe sensor is eigenlijk een soort pleister die twee weken op de huid van de arm blijft kleven. In die pleister is een minuscule naald aanwezig die onderhuids de suikerwaarden in het bloed meet. Met een apart meettoestel dat ze in de buurt van de sensor houden, kunnen ze hun bloedwaarden aflezen en opvolgen hoe hun suikerwaarden de voorbije vier uur zijn geëvolueerd. De pleister is niet alleen comfortabeler maar geeft ook accuratere metingen.

Tot nu toe moesten die metingen gebeuren door het prikken van bloed, wat voor diabetici als erg vervelend werd ervaren. De pleisters met sensoren kosten 60 euro per stuk en daarvan zijn er twee nodig elke maand. Het meettoestel kost 60 euro maar dat is een eenmalige kost.

Voor mensen met diabetes type 1 , zo’n 40.000 landgenoten, worden de pleisters voortaan volledig terugbetaald. Diabetici met type 2 die minstens driemaal per dag hun suikerwaarden moeten meten, kunnen zich de nieuwe techniek aanschaffen tegen een verminderde prijs bij het diabetescentrum dat hen opvolgt. België is het eerste Europese land waar de nieuwe technologie op deze manier wordt terugbetaald.

Partner Content