Minder incidenten in ziekenhuizen dankzij checklist operatiekwartier

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Sinds in 2011 een checklist werd geïntroduceerd in het operatiekwartier zijn in meer dan de helft van de Belgische ziekenhuizen incidenten vermeden. Dat meldt de FOD Volksgezondheid.

Volksgezondheid adviseert sinds 2011 om een checklist te gebruiken in het operatiekwartier. Uit internationaal onderzoek blijkt namelijk dat met behulp van zo’n checklist meer dan dertig procent van de complicaties en mortaliteit geassocieerd met chirurgische ingrepen vermeden kan worden.

De enquête van Volksgezondheid, die uitgevoerd werd in november 2013, wijst uit dat 50 van de 87 ziekenhuizen die de enquête beantwoordden minstens één incident konden vermijden dankzij de checklist. In 17 van de 50 gevallen ging het om het omwisselen links-rechts, in 16 van de 50 om de identificatie van de patiënt.

Margareta Haelterman, verantwoordelijke kwaliteit en patiëntenveiligheid bij Volksgezondheid, is tevreden dat het aantal ziekenhuizen dat zo’n checklist gebruikt, toeneemt. Toch plaatst ze kanttekeningen bij de enquête: zo hebben niet alle 105 aangeschreven ziekenhuizen de enquête beantwoord.

Ook stelt Haelterman zich vragen bij de aanpassing van de Safe Surgery Checklist, een checklist ontwikkeld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar het voorbeeld van checklists in de luchtvaartsector. “We vroegen de ziekenhuizen bij de eerste enquête in 2011 de checklist aan te passen aan de equipes. Dat is gebeurd, maar cruciale elementen rond communicatie zijn weggevallen. Het wordt nutteloos gevonden om bijvoorbeeld te communiceren dat iets voor moeilijkheden zal zorgen. Maar als je problemen voorziet, kan je de nodige maatregelen nemen. Zo’n checklist moet net vooral de samenwerking verbeteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content