Look, de smaak van vakantie

In het oude Egypte aten de piramidebouwers look om sterk en krachtig te zijn. Vandaag de dag wordt dit kruid geprezen voor zijn weldoend effect op onze gezondheid.

In de loop van de geschiedenis hebben alle volkeren, van de Chinezen en de Hebreeën tot de Grieken en de Galliërs, look opgenomen in hun eetpatroon. Niet om met hun adem de vijand op afstand te houden maar om sterker te worden en om zich te be-schermen tegen ziekten. Bovendien werden de antibacteriële eigenschappen van look reeds in 1858 weten-schappelijk bewezen door Louis Pasteur. Hoewel de weldaden van look voortdurend bevestigd worden, hebben we de neiging om het te vermijden. Hieronder vindt u 7 goede redenen waarom u er het best zoveel mogelijk van eet!

1 Het is een krachtig ontsmettingsmiddel

Dankzij één van zijn bestanddelen, allicine, heeft look een antibacteriële, antivirale en schimmeldodende werking. Tegenwoordig wordt in het bijzonder onderzoek verricht naar het effect van look op bacteriële tand-infecties.

2 Het bevordert de bloedsomloop

Dit voordeel heeft te maken met zijn hoge gehalte aan zwavelverbindingen. Look wordt dan ook aangeraden bij vette maaltijden om de kans op hart-aandoeningen te verkleinen. Wanneer in de bloedsomloop grote hoeveelheden vetten aanwezig zijn, wordt immers de vorming van bloedklonters bevorderd. Look zou de oplossing van deze klonters stimuleren.

3 Het helpt het cholesterolgehalte te verlagen

Wetenschappers bevestigen wat de volkswijsheid beweert: look doet het cholesterolgehalte en de triglyceriden dalen. Wanneer het puur gegeten wordt, levert dit geen bijzonder resultaat op (daling van ongeveer 5 %). Het verhoogt echter wel de doeltreffendheid van cholesterolverlagende geneesmiddelen.

4 Zijn kankerbestrijdende werking is veelbelovend

Dit is te danken aan het bestanddeel diallyl trisulfide dat de groei van tumoren kan stoppen. Volgens een Chinees onderzoek hebben mensen die meer dan 20 g look (7 tot 10 teentjes) per dag eten, minder kans op maag- en darmkanker.

5Het voorkomt verkoudheden

Uit een Brits onderzoek is gebleken dat de inname van look tussen november en februari het aantal verkoudheden vermindert. Wilt u hiervan genieten, dan zult u dus moeten kiezen tussen een druipneus en een slechte adem!

6 Het verzorgt atletenvoeten

Deze huidaandoening – de weten-schappelijke naam is dermatofytose – wordt voornamelijk opgelopen in zwembaden en in douches van sportzalen en wordt veroorzaakt door zeer besmettelijke en minuscuul kleine schimmels. Een atletenvoet kan gemakkelijk herkend worden aan de pijnlijke schilferingen tussen de tenen. De ziekte behandelen, is andere koek: zelfs bij gebruik van doeltreffende crèmes is de kans op terugval zeer groot. Ook hier kan het eten van look helpen. Let wel op, wanneer u look rechtstreeks op de huidwonden aanbrengt, kan het irriteren.

7 Het is een belangrijke antioxidant

Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen de vrije radicalen die onder meer ver-antwoordelijk zijn voor bepaalde ziekten en veroudering. U vindt ze voornamelijk in fruit en groenten en één daarvan is look dat rijk is aan selenium, flavonoïden, vitamine C,...

In de keuken...

Wanneer? Look is het hele jaar door verkrijgbaar. De beste bollen vindt u aan het einde van de lente, begin van de zomer.

Hoe? De belangrijkste be-standdelen komen pas vrij wanneer het teentje gesneden, fijngemalen of platgedrukt wordt.

Rauw of gekookt? Idealiter rauw, op brood gestreken of gehakt in vinaigrettes. U kunt even-eens met behulp van een knof-lookpers het sap eruit halen. En u kunt look gebruiken bij warme vlees-, farce- en visbereidingen. Reken één teentje per persoon.

Hoe vermijdt u een lookadem? In het spijsverteringskanaal laten de zwavelverbindingen gedurende de volledige vertering, dus ongeveer drie uur lang, slechtruikende gassen vrij. Om u beter in uw vel te voelen, kookt u de look in zijn eigen jasje, dus mét het vliesje. U kunt na het eten ook op peterselie, munt of koffiebonen kauwen of u verwijdert de kiem voor u look opeet.

Wie mag geen look eten? Look is geen wondermiddel maar het hoort thuis in een evenwichtige voeding. Wie aan een maagzweer lijdt of antihypertensiva neemt, springt er echter beter wat matiger mee om.

Boeken:

  • The truth about food, Eerlijk over eten, Jill Fullerton-Smith. Bruna, ? 24,95 (isbn: 90 2299 322 1).
  • Winiefreds groentenboek, W. van Killegem. Uitg. BMP Deurne, ? 14,95 isbn 90 5720 181 X

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content