© Getty Images/Brand X

Levens redden met het Hepatitis C Plan

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Ter gelegenheid van de Wereld Hepatitis Dag, die jaarlijks op 28 juli plaatsvindt op initiatief van de World Hepatitis Alliance, roept patiëntenvereniging VHC (Vlaams Hepatitis Contactpunt vzw) de regeringen en de andere spelers op gezondheidsvlak op om tot actie over te gaan met het Hepatitis C Plan. Zo kunnen ernstige complicaties bij patiënten worden tegengegaan en levens worden gered.

In België lijden zo’n 70.000 mensen aan chronische hepatitis C, een stille epidemie met dramatische gevolgen, zoals zware leverbeschadiging -cirrose- en de ontwikkeling van leverkanker.
Hepatitis C is een virus dat via het bloed wordt overgedragen. Het wordt een stille epidemie genoemd omdat iemand jarenlang drager kan zijn van het virus zonder symptomen te vertonen. Na besmetting ontwikkelt de ziekte zich in 85 % van de gevallen tot chronische hepatitis C, met leverontsteking als gevolg. Bij 10 tot 20 % van de patiënten ontwikkelt zich over een periode van 20 tot 30 jaar een zware leverbeschadiging of levercirrose. Die beschadiging kan in 1 tot 5 % van de gevallen tot leverkanker leiden.
Hepatitis C is verantwoordelijk voor 25 % van alle gevallen van leverkanker. Elk jaar overlijden zo’n 300 mensen als gevolg van de complicaties van hepatitis C. Zonder geïntegreerd actieplan om dit virus uit te bannen, zal dit aantal doden per jaar tegen 2030 bijna verdubbelen.

Geïntegreerde aanpak

Voorlichting, preventie, opsporing, opvolging en ook toegang tot nieuwe behandelingen zijn absoluut noodzakelijk om daar iets tegen te doen. Deze elementen maken deel uit van het Hepatitis C Plan, dat door de federale en gewestelijke regeringen is goedgekeurd. Met dit engagement is België wereldwijd een van de pioniers die dit ernstige gezondheidsprobleem de aandacht geeft die het verdient, zowel op publiek als politiek niveau. Het is nu wachten op de spelers die zich hebben geëngageerd, want voor de patiënten kunnen zij het verschil maken tussen leven en dood. Zij kunnen de dramatische complicaties zoals levercirrose en leverkanker met 56 % verminderen en een toename van het aantal dodelijke slachtoffers met 90 % tegen 2030 voorkomen. Nu het plan er is, moeten alle spelers (de overheden, de mutualiteiten, de artsen, de patiënten en de industrie) de daad bij het woord te voegen en de theorie in de praktijk omzetten door de nodige middelen vrij te maken en actie te ondernemen.

De ziekte ontwikkelt zich zeer langzaam. Hierdoor worden de symptomen soms pas jaren na de besmetting zichtbaar. Op dat moment is al veel kostbare tijd verloren gegaan om de aandoening effectief te behandelen“, zegt Katrien Lammens, voorzitter van VHC. “Gelukkig ziet de toekomst er rooskleuriger uit voor patiënten dankzij het Hepatitis C Plan en de opkomst van nieuwe behandelingen, waarbij het virus in 90 % van de gevallen kan worden uitgeschakeld met een korte behandeling (12 weken) die minder zwaar is voor de patiënt en zonder bijwerkingen. Er kunnen dus meer mensen worden genezen, zodat zij opnieuw gezond kunnen leven en hun werk en hun normale leven weer kunnen oppakken”, besluit Katrien Lammens.

Lees ook:Verschillende soorten hepatitis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content