Let op voor de zon, een zonnebril is noodzakelijk

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Dat we onze huid tegen de zon moeten beschermen, weet iedereen. Wat we wel eens vergeten, is dat de bescherming van onze ogen tegen zonnestralen even belangrijk is.

UV-stralen kunnen leiden tot een voortijdige veroudering van de ooglens en daardoor vroegtijdig staar of cataract uitlokken. Onderzoek wees uit dat mensen die zelden of nooit een zonnebril dragen, vier maal meer kans lopen op cataract.

Zonnestralen kunnen ook het hoornvlies tijdelijk verbranden, met als gevolg een hoornvliesontsteking of keratitis.

En van UV-A-stralen vermoedt men dat ze leeftijdsgebonden maculadegeneratie in de hand werken.

UV-bescherming

De bescherming van de ogen moet gebeuren met een degelijke zonnebril die alle UV-stralen met een golflengte onder de 400 nm tegenhoudt. Zo’n 100 % UV-beschermingslaag (UV400) kan zelfs op wit glas aangebracht worden. Het is dus een misverstand dat donkerdere glazen meer bescherming tegen UV-straling zouden bieden dan lichtere.

Kleurfilter

Maar zelfs met een goede UV-filter blijven we moeite hebben om in volle zon onze ogen open te houden omwille van de felle lichtintensiteit. En de ogen dichtknijpen om het zichtbare licht te beperken is geen ideale oplossing, zeker niet bij lensdragers. De lens kan dan onvoldoende bewegen op het oog. Daarom krijgen de glazen van een zonnebril bovenop de UV-filter ook een kleurfilter. Afhankelijk van de kleur van de glazen worden bepaalde kleuren uit het licht weggefilterd. Grijsgroene glazen zijn de meest neutrale, die alle kleuren in dezelfde mate tegenhouden. Bruine glazen houden meer blauwe kleuren tegen wat een beter contrast geeft.

Sommige fabrikanten hebben onderzoek gedaan om uit te maken welke kleur in welke omstandigheden het meest geschikt is. Zo ontwikkelde Pearl bijvoorbeeld de Roadview met een oranjebruine kleur die zorgt dat een chauffeur geen last heeft van laagstaande zon of reflecties op het wegdek, terwijl alle signaalkleuren wel goed zichtbaar blijven.

Lichtdoorlaatbaarheid

De meeste zonnebrilfabrikanten werken met de Standard Protection Classes, die de lichtdoorlaatbaarheid van de glazen aangeven. Er zijn vijf categorieën in deze indeling. Categorie 0 heeft een hoge lichtdoorlaatbaarheid (80 tot 100 procent) en is te gebruiken onder zwaar bewolkte omstandigheden, waarin je toch veel contrast wilt zien (bergbeklimmers); categorie 1 43-80 procent) is voor bewolkte omstandigheden; categorie 2 (18-43 procent) en 3 (8-18 procent) zijn uitstekend geschikt voor gemiddeld tot zeer zonnige omstandigheden. De meeste zonnebrillen zijn in deze twee categorieën ingedeeld. De hoogste categorie (lichtdoorlaatbaarheid 3-8 procent) is voor winter- en watersport onder extreme omstandigheden, maar is niet geschikt om mee auto te rijden en bijgevolg ook wettelijk verboden achter het stuur.

Polariserende glazen

Wanneer licht op gladde oppervlaktes zoals water, glas, sneeuw of een glad wegdek weerkaatst, ontstaan zowel horizontale als verticale lichtgolven. Gewone zonneglazen laten de horizontale en verticale lichtgolven in gelijke mate door. Polariserende glazen filteren de horizontale lichtgolven weg waardoor het beeld helderder wordt, u natuurlijke kleuren ziet en toch beschermd bent tegen UV-straling.

Partner Content