© iStock

Lekkere en gezonde mosselen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Het mosselseizoen is al op 29 juni gestart, twee weken vroeger dan gewoonlijk. Dat de mosselen zo vroeg op de markt komen, heeft alles te maken met het weer. Over mosselen doen heel wat mythes de ronde. Hoe gezond zijn ze nu echt?

Iets later dan verwacht is het mosselseizoen deze week dan toch van start gegaan. Over mosselen doen heel wat mythes de ronde. Hoe gezond zijn ze nu echt?

Hoe zit het met de cholesterol?

Jarenlang werd beweerd dat mosselen geweerd moesten worden uit het dieet van mensen met een hoge cholesterol. Intussen weet men dat mosselen gemiddeld niet meer cholesterol bevatten dan andere dierlijke producten.

Van een normale portie van 1 kg blijft na het koken ongeveer 250 g mosselvlees over, goed voor ongeveer 220 kcal en 177 mg cholesterol per 250 g of 71 mg cholesterol per 100 g. Ter vergelijking: 100 g gekookte kabeljauw levert 60 mg cholesterol, 100 g mager rundvlees 70 mg en 100 g Gouda 98 mg. Een gemiddeld ei van 60 g levert ongeveer 200 mg cholesterol. 100 g garnalen bevatten zelfs 240 mg cholesterol.

Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat het vooral de vetzuren in de voeding zijn die het bloedcholesterolgehalte beïnvloeden en niet zozeer de cholesterol die rechtstreeks via de voeding wordt opgenomen. In mosselen, garnalen en andere vissoorten komen weinig verzadigde vetzuren voor die het bloedcholesterolgehalte kunnen verhogen en veel zogenaamde meervoudig onverzadigde n-3 vetzuren waaraan gunstige invloeden op hart- en vaatziekten worden toegeschreven.

Het probleem zijn dus niet de mosselen, wel de frieten en sausjes die erbij worden gegeten.

Mag je alleen mosselen eten in maanden met een r?

Ook dat is een fabel die dateert uit de tijd toen er nog geen gekoeld transport over de weg was. Nu zijn er overal verse Zeeuwse mosselen verkrijgbaar vanaf de tweede helft van juli tot de eerste helft van april in het jaar daarop. Daarna (van half april, mei, juni tot begin juli) is de Zeeuwse mossel niet geschikt voor consumptie omwille van haar voortplanting. In juni zit er veel voedsel in het zeewater zodat de mossel zich lekker rond kan eten. Om in de ‘stille’ maanden toch aan de vraag te kunnen voldoen wordt er gebruik gemaakt van importmosselen uit Ierland en Denemarken.

Moet men mosselen die bij aankoop open staan meteen weggooien?

Ook dat wordt vaak beweerd. Een verse mossel is in principe gesloten. Maar tegenwoordig blijven de mosselen in de lekvrije verpakkingen allemaal licht openstaan omdat ze ontspannen zijn in hun beschermde omgeving (verpakking). Wanneer u de mosselen uit de verpakking haalt, zullen zich in principe sluiten. Sommige mosselen reageren echter bijzonder traag. Houd de mosselen die open blijven met de bolle kant onder de koude kraan en tik tegelijkertijd tegen de schelp. De mossel lijkt ‘wakker’ te worden en zal zich sluiten. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kunt u beter weggooien.

Mogen mosselen die dicht blijven na het koken opgegeten worden?

Inderdaad. Bij heel wat mensen belanden deze mosselen ongeopend bij de lege schelpen. Nochtans zijn deze dichte mosselen gewoon geschikt voor consumptie. Zij hebben enkel een wat sterkere sluitspier dan andere, waardoor de schelp stevig dichtblijft. Maak deze mosselen voorzichtig met een mesje open. U zult zien dat deze mosselen net veel vlees bevatten. Heel af en toe kan het om een slikmossel gaan, een mossel die zich heeft volgezogen met zand. Maak daarom de mossel nooit open boven de mosselpot. Een slikmossel is te herkennen aan de matte schelp en ze is iets zwaarder.

Hoe worden mosselen het best bewaard?

Mosselen bewaart u het beste onderin uw koelkast (niet boven de 7 graden). Op de verpakking staat altijd een houdbaarheidsdatum vermeld, maar u eet ze best zo vers mogelijk.

In rauwe schaal- en schelpdieren kan listeria voorkomen. Daarom is het veiliger schaal- en schelpdieren altijd eerst voldoende te verhitten. Dat geldt vooral voor risicogroepen zoals ouderen, zwangere vrouwen en kinderen.

Schaaldieren bevatten sterke allergenen. Sommige mensen die hier overgevoelig voor zijn, kunnen na het eten van een kleine hoeveelheid heftige allergische reacties ontwikkelen.

Een pseudo-allergische reactie komt vaak slechts tot uiting na het eten van een grote portie. Ze uit zich door huidirritatie, misselijkheid... Mensen die hier last van hebben, ondervinden vooral last bij het begin van het seizoen (juli en augustus) als de mosselen veel eiwit bevatten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content