Lekker eten na een maagverkleining

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Om haar patiënten een hart onder de riem te steken, schreef prof. De Vogelaere (chirurge in de obesitaskliniek van het UZ Brussel) een kookboek voor deze groep mensen en hun gezin.

Obesitas is in de hele Westerse wereld aan een opmars bezig. De cijfers liegen er niet om. In België ondergaan jaarlijks 10.000 tot 12.000 nieuwe patiënten een vermageringsingreep. Zo’n ingreep is echter geen eindpunt in de behandeling van obesitas, wel integendeel. Patiënten moeten ook na hun vermageringsingreep aangepast eten. Dit blijkt niet altijd even gemakkelijk te zijn.

Ook na een maagverkleining is een gedragsverandering nodig

Een vermageringsingreep is een aanzet tot een oplossing voor obesitas die, mede door aanpassing van eetgewoonten en levenswandel van de patiënt, niet alleen tot doel heeft gewicht te verliezen, maar vooral de gezondheid van de patiënt weer op een normaal peil te brengen. Het succes hangt af van de samenwerking met het medisch team tijdens de opvolging na de ingreep, van de wil van de patiënt om zich blijvend in te spannen én van de steun die de patiënt vanuit zijn omgeving krijgt.

Zo moet de patiënt levenslang aangepast eten. Als gevolg van de ingreep hebben patiënten nadien immers te maken met een tekort aan vitaminen, ijzer, calcium, ... Bovendien is de ingreep minder efficiënt als de patiënt terug in zijn oude eetgewoonten hervalt.

Aangepaste voeding is een noodzaak

Om haar patiënten tips te geven over gezond en aangepast koken na een maagverkleining wilde prof. De Vogelaere, gespecialiseerd in vermageringsingrepen, aanvankelijk een brochure schrijven die ze tijdens haar consultaties kon meegeven met haar patiënten. De brochure is uitgegroeid tot een uniek educatief kookboek. De opzet van het boek is om maaltijden te bereiden, niet enkel goed verteerbaar door de patiënt, maar te nuttigen door alle gezinsleden. De patiënt moet uiteraard kleinere porties eten dan de andere gezinsleden. Dezelfde maaltijd koken voor het hele gezin, geeft minder het gevoel van uitsluiting bij de obesitaspatiënt. Bovendien zal de patiënt zich meer gesteund voelen in zijn omslag naar een andere levensstijl.

Prof. De Vogelaere: “Ik wil met dit boek vooral het taboe rond obesitas doorbreken en er voor zorgen dat deze patiënten, die alle steun kunnen gebruiken, komaf maken met hun overgewicht en begeleid worden in hun leven na de ingreep.”

“Lekker eten na maagverkleining”, prof. De Vogelaere, 144 blz. in kleur, uitgeverij De Draak, 23,50 euro, ISBN 9789490738242.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content