Lage inkomens voor één euro naar de huisarts

Vanaf 1 december betalen patiënten die tot een sociale categorie behoren nog één euro voor een consultatie bij de huisarts. De rest van het honorarium rekent de huisarts rechtstreeks af met het ziekenfonds.

Een wetsartikel dat op 18 oktober in het Staatsblad verscheen, bepaalt dat vanaf 1 december 2011 patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming nog slechts één euro remgeld betalen voor een consultatie bij hun huisarts. Heeft de patiënt nog geen globaal medisch dossier (GMD), dan betaalt hij een halve euro extra. Gewoon verzekerden betalen 4 euro remgeld als ze een GMD hebben en 6 euro als ze dat nog niet hebben.

Honorarium Terugbetaling Terugbetaling Remgeld = deel dat de patiënt betaalt Remgeld
Gewoon Verhoogde tegemoetkoming Gewoon Verhoogde tegemoetkoming
Raadpleging geaccrediteerde huisarts voor wie geen GMD* heeft ? 22,98 ? 16,98 ? 21,48 ? 6 ? 1,50
Raadpleging geaccrediteerde huisarts voor wie een GMD* heeft ? 22,98 ? 18,98 ? 21,98 ? 4 e 1

* GMD = Globaal Medisch Dossier

Derbetalersregeling

Naast deze harmonisering (en deels ook verlaging) van de remgelden, is er sinds 1 juli nog een andere nieuwigheid van kracht. Geconventioneerde huisartsen hebben zich geëngageerd om de toepassing van de derdebetalersregeling niet langer te weigeren. Die regeling houdt in dat de patiënt slechts het remgeld betaalt, en dat de arts de rest van het honorarium rechtstreeks afrekent met het ziekenfonds (in tegenstelling tot de gewoon verzekerden, die eerst het volledige tarief betalen, en dan terugbetaling krijgen). Ze is onder andere bestemd voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming of het Omnio-statuut. Ongeveer één Belg op de tien heeft het statuut verhoogde tegemoetkoming of Omnio.

Deze afspraak over de toepassing van de derdebetalersregeling geldt voor raadplegingen. Voor huisbezoeken mag de huisarts voor deze sociale categorieën de derdebetalersregeling ook toepassen, maar is hij niet verplicht.

Wat moet u doen?

Iemand komt in aanmerking voor de regeling als hij recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming of het Omnio-statuut. Dit statuut staat vermeld op de gele klever in de vorm van een code, bijvoorbeeld 121/121. Is het laatste cijfer van het eerste deel van de code een 1, dan heeft die persoon er recht op. Mensen dienen hun gele klever aan de huisarts te overhandigen en te vragen of hij de regeling betalende derde wil toepassen.

Wie zeker wil zijn dat hij zal ingaan op de vraag, kiest een huisarts die geconventioneerd is. Dit is een arts die het akkoord met de ziekenfondsen volgt en de afgesproken tarieven toepast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content