© Getty Images/Goodshoot RF

Kwart van patiënten gebruikt bloeddrukverlagers niet correct

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Een op de vier pilletjes die ingenomen worden, is een bloeddrukverlager. De bloeddrukverlagers zijn daarmee het meest gebruikte geneesmiddel in ons land. Een kwart van de patiënten met hoge bloeddruk neemt deze medicatie niet regelmatig in, en loopt zo een groot risico op ernstige hart- en vaatproblemen. Dat blijkt uit een CM-onderzoek aan de vooravond van de Wereld Hypertensie Dag op 17 mei.

Naar jaarlijkse gewoonte maakt CM een top-10 van de meest gebruikte geneesmiddelen die uitgereikt zijn in de publieke apotheken. In aantal dagdosissen gemeten, staan voor 2012 de bloeddrukverlagers op 1, gevolgd door de cholesterolverlagers en de bloedverdunners. Over de hele Belgische bevolking worden er zo per jaar 1,4 miljard dagdosissen bloeddrukverlagers ingenomen. Dat is 27 procent van alle gebruikte pilletjes in ons land.

Artsen schrijven deze geneesmiddelen voor wanneer de patiënt zijn bloeddruk niet kan beheersen met een gezonde levensstijl, zoals niet roken, gezond eten, geen overmatig gebruik van alcohol, voldoende beweging, voldoende ontspanning, en geen overgewicht.

Regelmatig gebruik

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal gebruikers van bloeddrukverlagers de laatste tien jaar steeg van 19 procent naar 22 procent van de Belgische bevolking. Bij de volwassenen tot 44 jaar krijgt slechts 5 procent deze medicatie. Bij de 45-64-jarigen is dat al een op de drie, bij de 65-84-jarigen twee op de drie. 80 procent van de 85-plussers neemt bloeddrukverlagers.

Wanneer de patiënt start met een behandeling met bloeddrukverlagers, is het van groot belang dat hij het voorschrift strikt opvolgt: in de juiste dosis, op vaste tijdstippen, regelmatig en voor een lange tijd. Doet hij dat niet, dan loopt hij een sterk verhoogd risico op een beroerte, hartinfarct of hartfalen. Toch blijkt dat een op de vier patiënten, zo’n 600.000 Belgen, minder dan 270 dagdosissen per jaar inneemt. Dat is een behandeling van gemiddeld drie dagen op de vier, in principe dus onvoldoende om de bloeddruk onder controle te houden.

Stille doder

CM-voorzitter Marc Justaert toont zich bezorgd bij deze cijfers: “Je voelt zelf niet altijd het effect op je lichaam als je de bloeddrukverlager niet trouw inneemt, maar het kan desastreuze gevolgen hebben. Verhoogde bloeddruk wordt niet voor niets de stille doder genoemd. Daarom is het erg belangrijk dat we patiënten, artsen en apothekers nog meer sensibiliseren rond dit thema.”

In de eerste plaats kijkt Justaert daarvoor naar de artsen, die patiënten goed moeten inlichten over het belang van een goede opvolging van de medicatie. Bij de apotheker kunnen patiënten verder de nodige informatie over hun medicijn krijgen om de behandeling ook op langere termijn succesvol te maken. Er bestaan voor patiënten ook hulpmiddelen om de pilletjes niet te vergeten, zoals (elektronische) pillendoosjes of apps voor de smartphone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content