Kennis over hepatitis C nog steeds ondermaats

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Met een combinatie van sensibilisatie, verhoogde screening en nieuwe behandelingsmogelijkheden, zou het volgens deskundigen momenteel mogelijk zijn om deze ziekte – die dodelijker is dan aids – te overwinnen. De kennis over de ziekte is bij de bevolking echter nog gering.

Momenteel zijn ongeveer 70.000 Belgen geïnfecteerd met hepatitis C, maar bijna de helft ervan (42%) weet niet dat ze geïnfecteerd zijn . Het aantal HCV-infecties blijft stijgen in ons land. Elk jaar worden er zo’n 2.000 gevallen van chronische hepatitis C geïdentificeerd in België. Om meer te weten te komen over de kennis van de doorsnee Belg over deze ziekte, ondervroeg het studiebureau IPSOS, in opdracht van het farmabedrijf Bristol-Myers Squibb, een representatieve steekproef van 1.000 Belgen tussen 16 en 70 jaar.

54% weet niet hoe het hepatitis C-virus wordt overgedragen

“Dit cijfer is voor ons, artsen, verontrustend. Iedereen moet de manieren van overdracht kennen. Dat is essentieel om het virus te kunnen uitroeien, zeker omdat er geen vaccinatie mogelijk is”, zegt Prof. Moreno, klinisch directeur Departement Hepatologie in het Erasmus Ziekenhuis.
Het virus wordt hoofdzakelijk overgedragen via bloed. Een grote meerderheid van de Belgen weet dit, maar hun kennis beperkt zich tot bloedtransfusies en gemeenschappelijk gebruik van naalden en spuiten als manieren van overdracht. “Naast naalden of transfusies kan besmetting ook via andere wegen worden opgelopen, die veel minder worden geciteerd door de Belgen, zoals tattoo’s en het gemeenschappelijk gebruik van scheermesjes, tandenborstels, nagelschaartjes of materiaal om te roken of te inhaleren (bv. Shisha), piercings en zelfs seksueel contact. Ook deze vormen van bloedcontact moeten dus vermeden worden met mensen die drager zijn van het virus.
Het is belangrijk dat we deze zeer diverse situaties waarin besmetting of overdracht van het virus kan worden voorkomen niet uit het oog verliezen en benoemen”, geeft prof. Moreno aan.

Sensibilisering belangrijk voor preventie

44% denkt foutief dat het mogelijk is om infectie te vermijden door de handen te wassen. Eén Belg op tien denkt zelfs dat het nemen van Vitamine C infectie kan voorkomen. Om het risico op infectie met HCV te verkleinen, is het daarom essentieel om de bevolking te sensibiliseren over hoe het virus wordt overgedragen en hoe dit te vermijden. Hoewel 74% van de bevolking dit denkt, bestaat er geen vaccin tegen hepatitis C.

Wel te behandelen

“Met de nieuwe behandelingen gaan we eindelijk kunnen spreken van ‘genezing’ bij Hepatitis C. Meer dan 90% van de patiënten kunnen genezen worden door deze therapieën”, verklaart Dr Bourgeois van het UZ Gent.
“Het is interessant om te zien dat 74% van de ondervraagde Belgen aangeeft dat er bijwerkingen zijn bij de behandeling tegen Hepatitis C. Dat was inderdaad het geval bij de traditionele therapieën die werden gebruikt tot de komst van nieuwe moleculen in januari 2015. Gelukkig worden deze nieuwe behandelingen zeer goed verdragen, zijn ze veel doeltreffender en is de behandelingsduur een stuk korter. Het is belangrijk dat de patiënten dit weten, want deze 3 factoren gaan de therapietrouw verbeteren”, voegt Dr Bourgeois toe.
Maar zelfs na genezing blijft voorzichtigheid geboden om re-infectie te voorkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content