© Getty Images/Hemera

KCE wil patiënt in de toekomst meer inspraak geven over chronische zorg

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit voor meer inspraak voor de patiënt in zijn 50-puntenplan, waarin acties staan om de organisatie van de chronische zorg fundamenteel te hervormen.

Het rapport, dat maandag wordt gepubliceerd, maakt deel uit van de opdracht die het KCE, de FOD Volksgezondheid en het RIZIV kregen van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) om een toekomstvisie voor de chronische zorg te ontwikkelen.

In het actieplan van KCE staan meer dan vijftig concrete voorstellen. Zo stelt KCE voor dat elke patiënt een zorgplan op maat krijgt. Het plan moet de patiënt beter laten functioneren, zijn levenskwaliteit verhogen en hem zoveel mogelijk in zijn thuissituatie houden.

Het KCE pleit bovendien voor een elektronisch medisch dossier, zodat elke betrokken zorgverlener toegang krijgt tot alle nodige informatie. Ook de patiënt moet toegang krijgen tot zijn dossier. Hij moet volgens KCE ook uitgebreide informatie krijgen over de behandeling en de evolutie van zijn ziekte, net als over de beschikbaarheid van diensten. Zo kan hij zijn lot meer in eigen handen nemen.

Een ander voorstel is om ook verpleegkundigen en maatschappelijk assistenten in te schakelen om de werklast van de huisarts te verminderen. Zo kunnen zij mee de behandeling van complexe aandoeningen plannen en coördineren. Bovendien zouden verplegers na een extra opleiding bepaalde medische taken van de huisartsen kunnen overnemen.

Het kenniscentrum pleit ten slotte voor nieuwe manieren om zorgverstrekkers te vergoeden. Het huidige systeem is voornamelijk gebaseerd op vergoedingen per prestatie. Een globale financiering per chronische patiënt zou ervoor kunnen zorgen dat zorgverleners meer tijd nemen om coördinatietaken op zich te nemen en gemakkelijker taken kunnen doorschuiven naar andere teamleden.

Het KCE meldt nog dat meer dan een kwart van de Belgische bevolking zegt aan een chronische aandoening te lijden. Vaak gaat het om meer dan één aandoening. Van de zeventigplussers lijdt 50 tot 70 procent aan minstens twee chronische aandoeningen. Veel voorkomende problemen zijn rugpijn, gewrichtsproblemen, hoge bloeddruk en diabetes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content